EUR: 344,41 Ft
CHF: 320,92 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Bernie Sanders a befutó a demokratáknál

Az amerikai elnökválasztási folyamat keretében Nyugat-Virginia és Nebraska szövetségi államban tartanak előválasztást kedden. A republikánusok mindkét szövetségi államban, míg a demokraták ezúttal csak Nyugat-Virginiában választanak.

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok küzdelmében valamennyi közvélemény-kutatás Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét jelzi előre. S mintha vetélytársa, Hillary Clinton is tisztában volna ezzel: a volt külügyminiszter ugyanis hétfőn már Kentuckyban kampányolt, jóllehet ott csak a jövő héten lesznek az előválasztások.


Hillary Clintont Nyugat-Virginiában sok helyütt kifejezett ellenszenvvel fogadták, volt, ahol ki is fütyülték. A magyarázat egy korábbi állásfoglalásában rejlik: a volt külügyminiszter ugyanis azt mondta, hogy a szénbányászatot immár végleg el kellene felejteni, mindenki keressen magának más munkát. A szegény szövetségi államok közé sorolt Nyugat-Virginiában pedig legfőképpen szénbányászatból élnek az emberek.

A demokraták 37 delegátusról döntenek, míg a republikánusoknál Nyugat-Virginiában 34 delegátus, Nebraskában pedig 36 delegátus támogatása a tét. A delegátusok döntenek majd nyáron arról, hogy az egyes pártoknak ki legyen az elnökjelöltjük a novemberi választáson.

A republikánus táborban immár egyedül Donald Trump, az erősen vitatott New York-i üzletember a “versenyző”. Az ő személye mindazonáltal a republikánus elitet változatlanul megosztja. Bobby Jindal, Louisiana állam indiai gyökerű volt kormányzója – korábban maga is republikánus elnökjelölt-aspiráns – például a The Wall Street Journal című napilap hasábjain arról értekezett, hogy a második legrosszabb, amit a republikánusok tehetnek, ha novemberben Trumpra szavaznak; ennél szerinte már csak az a rosszabb, ha hagyják, hogy a demokrata Hillary Clinton legyen az Egyesült Államok következő elnöke.

Kapcsolódó Cikkek