2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Clinton és Sanders fej fej mellett!

A voksok háromnegyedének összesítése alapján döntetlenre áll Hillary Clinton és Bernie Sanders a Kentucky államban kedden tartott demokrata előválasztáson.

Clinton a korábbi előválasztásokon jelentős előnyre tett szert Sandersszel szemben, több mint 300 küldöttel több támogatja őt, mint a vermonti szenátort, de még több mint száz jelölt támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy kijelenthető legyen: ő lesz a Demokrata Párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson.


Kentuckyban 55 küldött támogatását szerezhetik meg a jelöltek, míg Oregonban, ahol még tart a szavazás 61 delegátus támogatásának sorsa dől el. Mindkét államban arányosan osztják el a jelöltek támogatását, a győztes nem visz mindent.

Sejthető volt, hogy Kentucky nem lesz kedvező terep Clinton számára, miután a szomszédos Nyugat-Virginiában és Indianában is Sanders szerezte meg a győzelmet. A várakozások szerint az oregoni voksolás is az ő győzelmét hozza majd.

A republikánusoknál immár Donald Trump az egyetlen versenyző, de hivatalosan még ő sem szerezte meg a jelöltséghez kellő mennyiségű pártküldött támogatását, ahhoz 1237 delegátus szavazatát kell bírnia a nyári jelöltállító kongresszuson. Eddig 1143 jelöltállító küldött támogatását szerezte meg. A Republikánus Párt csak Oregonban tart ma előválasztást.

Kapcsolódó Cikkek