EUR: 346,26 Ft
CHF: 321,37 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Sport

Dárdai Pál: Rokkantnyugdíjas lettem!

Egy jó könyv, egy jó edzőről. De ami ennél is fontosabb: egy jó könyv egy jó emberről. Megjelent a magyar labdarúgó válogatott előző szövetségi kapitányának, a német Hertha BSC jelenlegi vezetőedzőjének, Dárdai Pálnak  önéletrajzi könyve.

Dárdai Pál önéletrajzának hivatalos sajtóbemutatója ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dárdai és Dárdai ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dárdai Pál tud beszélni. Nehéz tőle „elvenni” a szót, épp ezért nem meglepő, hogy a „Pál könyve” felcímű könyv 300 oldal monológ, igaz, szerkezete némileg csapongó: néhány oldalon belül a Hertha BSC mostani, a pécsi csapat évtizedekkel ezelőtti, illetve a magyar válogatott közelmúltbeli edzése is feltűnik helyszínként.
– Többen akartak már könyvet írni rólam, nem is értettem az okát – mondta Dárdai Pál, aki hozzátette, végül úgy döntött, ha már könyv, akkor azt írja Pietsch Tibor, a Nemzeti Sport újságírója. – Vele az éve során kialakult egy olyan kapcsolat, hogy már nem kell leellenőrizni, visszaolvasni a cikkeket, valóban azt írja le, amit mondok. Nem mindenkivel vagyok ám így. Hozzá kell tenni, most sem olvastam még vissza a könyvet, a lektorálást feleségemre, Mónikára bíztam. Ha ő átengedte, nem lehet vele gond, és bevallom, eddig csak jót hallottam róla.


Bár Dárdai élete több mint húsz éve futballistaként és edzőként is a nyilvánosság előtt zajlik, a könyvből sok érdekes dolgot megtudhatunk, Kiderül például, hogyan „csaltak” édesapjával azért, hogy már 11 évesen nagypályás mérkőzést játszhasson, de a szakember őszínét ír arról is, hogyan tudta meg a hírt, hogy testvére, Balázs a futballpályán vesztette életét. Érdekes dolgokra is fény derül, például arra, hogy az idén 40 éves Dárdai rokkantnyugdíjas.

– Volt egy sérülésem, amit nem pihentem ki rendesen. Persze, ki az az őrült, aki kihagy el Milan elleni Bajnokok Ligája mérkőzést. Aztán Demetrio Albertini csúnyán rácsúszott a jobb lábamra, ami sosem jött rendbe. Lényegében az utolsó 15 évet egy egészséges bokával, és rengeteg fájdalomcsillapítóval játszottam végig, de az orvos szerint a térdem is olyan állapotban van, mint egy hetven éves embernek.


Dárdai Pál önéletrajzának hivatalos sajtóbemutatója ( Fotó: Sáfár Tibor)

Dárdai Pál a könyvbemutatón is olyan szenvedélyesen beszélt, mint ahogy az öltözőben szokott ( Fotó: Sáfár Tibor)

A tréner elmondta, tudja, hogy a könyv nem biztos, hogy létrejött volna, ha nem kerül a magyar válogatott élére, és a nemzeti csapat végül nem jut ki az Európa-bajnokságra.
– Tőlem Bernd Storck vette át a csapatot, és nagyszerű munkát végzett. Tudom, hogy a szurkolók részéről nagy a várakozás, de amikor kapitány lettem, akkor is azt mondtam: maradjunk a realitásoknál. Ne feledje tehát senki: a magyar válogatott játékosai közül kevesen futballoznak valamelyik magasan jegyzett bajnokság élklubjában, éppen ezért kiváló csapategységre lesz szüksége a válogatottnak. Ettől még akár a magyar együttes is a torna egyik meglepetéscsapata lehet, de akkor se keseredjen el senki, ha a csapat nem jut tovább a csoportból. A lényeg, hogy mindenki büszke legyen az együttesre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek