EUR: 345,38 Ft
CHF: 321,16 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Először alkalmazta fuldoklón a Heimlich-fogást a módszer atyja

Először alkalmazta egy idős, fuldokló nő megmentésére a róla elnevezett Heimlich-fogást a ma már 96 éves Henry Heimlich nyugdíjas sebészorvos.

A cincinnati orvos egy helyi lapnak adott interjúban mesélte el csütörtökön, hogy bár annak idején számtalanszor mutatta be, hogyan kell alkalmazni az életmentő manővert, éles helyzetben még sohasem hajtotta végre.


A nyugdíjas mellkassebész egy cincinnati idősotthonban él. Az intézmény egyik alkalmazottja elmondta: Heimlich éppen abban a szobában volt, ahol egy 87 éves nő fuldokolni kezdett. Az orvos a fogást végrehajtva egy hamburgerfalatot távolított el a légcsövéből, és az idős nő gyorsan jobban lett.

Heimlich arról beszélt a lapnak: a történtek után még jobban átérzi, milyen csodálatos, hogy sok életet lehet megmenteni ezzel az eljárással.

A Heimlich-fogást vagy Heimlich-manővert akkor szokták alkalmazni, ha valaki félrenyel, és a tárgy teljesen elzárja a légcsövét. Az elsősegélynyújtó a fuldokló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, majd kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összenyomja a tüdőt, s az így megnövekedő légnyomással kipréseli a félrenyelt dolgot.

Kapcsolódó Cikkek