EUR: 345,00 Ft
CHF: 320,93 Ft
2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Egyéb XXI.kerület

Eltűnnek a csúnya pavilonok

 

Csepel közterületeinek élhetőbbé, rendezettebbé tétele érdekében a képviselő-testület úgy döntött, feltételekhez köti a közterület-használati engedély kiadását június 30-át követően. Ezek között szerepel a közterületen álló kereskedelmi létesítmények, pavilonok megjelenésének városképi illeszkedése.

Borbély Lénárd polgármester felkérte a Csepeli Tervtanácsot, hogy bírálati szempontok szerint szakmailag véleményezze a pavilonok városképi illeszkedését. A szabályok szerint közterület-használati engedély kiadására nem javasolt olyan  pavilon jellegű kereskedelmi létesítmény, amely az épített és természeti környezetbe illeszkedés követelményeinek nem felel meg.


Csepeli pavilonok, pavilon csoport, mindegyik üzemelt. Nyuszi sétány pavilon (Fotó: Keresztesi Balázs)


A Nyuszi sétány pavilonjai sem nem szépek, sem nem illeszkednek a környezetbe
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A Csepeli Tervtanács tagjai a Bánya utca és a Szent László utca sarkán és a Szent István út 1/B szám alatt álló pavilont, a Nyuszi sétányon található együttest, a Széchenyi utca 85., 90. és 92./a szám mellett lévő paviloncsoport városképi megjelenését véleményezték. Elhangzott, hogy ezeket a pavilonokat nem az utóbbi években építették, hanem örökölt létesítmények, amelyek korábbi korokban készültek. Általános jellemzőjük, hogy ezek az építmények közterületen állnak, megjelenésükkel a környezetüktől jelentősen elütnek, ezáltal rontják a városképet. Némely létesítmény a kerület számára kiemelt főútvonal mellett, a többi lakótelepek mentén helyezkedik el. Olyan helyeken, ahol Csepel hosszú távú városképi fejlődésének érdekében különösen fontos a rendezett utcakép, az élhető környezet – számolt be a csepel.hu.

A Bánya utcai, a Szent István úti és a Nyuszi sétányon lévő pavilonokat esztétikailag, műszakilag egyaránt megviselte az idő múlása. Leromlott, romos megjelenésükkel nem kívánt látványt nyújtanak. A Nyuszi sétányon négy üzlethelyiség található egy pavilonegyüttesben, arculatuk jelentősen eltér egymástól.


Csepeli pavilonok, pavilon csoport, mindegyik üzemelt - üzlethelységgé lett kimondva. Szent István út 1/B szám alatt álló pavilon (Fotó: Keresztesi Balázs)


A Szent István út 1/B szám alatt álló pavilon bérlője törekszik az igényes megjelenésre
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A királymajori pavilonok rendezettebbek, de kulturált állapotuk ellenére egyedi megjelenésükkel nem illeszkednek a paviloncsoport többi épületéhez, valamint a lakókörnyezethez. Itt az extrém színhasználat, a változatos anyaghasználat, a látványba túlzottan beavatkozó cégérek mind a szép és egységes városkép ellen hatnak. A tervtanács véleményalkotása során Csepel építészeti, városképi értékeit tartja szem előtt, a cél a városkép javítása, ezért nem támogatható a kifogásolt pavilonok fennmaradása.

A pavilonokról a Csepeli Tervtanács szakmai véleményt fogalmazott meg, a döntést az önkormányzat hozza. Az érintetteket június 30-ig értesítik a pavilonok sorsáról.

Csepeli pavilonok, pavilon csoport, mindegyik üzemelt. Széchenyi utca 90 (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Csepeli Tervtanács döntött a pavilonok állapotáról, külsejéről
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.