EUR: 345,12 Ft
CHF: 321,11 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Egyéb XVII.kerület

Emlékhely lesz Tóth Ilona szülőháza

tóth_ilonka_2

A forradalom 60. évfordulóján nyílik meg az emlékház kapuja a nagyközönség előtt (fotó:önkormányzat)

Megkezdődött Tóth Ilona ’56-os szabadságharcos árpádföldi szülőházának felújítása.

A polgármester jelképesen átnyújtotta a renováláshoz szükséges első téglát az ÉPKAR Zrt. munkatársának, ők végzik a kivitelezői munkálatokat. A téglát Dorogi Ferenc készítette. A tervek szerint a forradalom 60. évfordulóján, idén október 23-án nyílik meg az emlékház kapuja a nagyközönség előtt.


tóth_ilonka_1

Az első téglát az ismert lokálpatrióta, Dorogi Ferenc készítette

 

Az önkormányzat a „Tóth Ilona szülőházának emlékhellyé alakítása” című pályázattal 50 millió forintot nyert a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványtól a 200 millió forintos projekt megvalósításához.

Tóth Ilona pere gyakorlatilag az ’56 utáni koncepciós perek főpróbája volt, a hatalom a koholt vádak bizonyíthatóságát tesztelte. Tóth Ilonára és társaira tárgyi bizonyítékok és szemtanúk meghallgatása nélkül mondták ki a halálos ítéletet.

A vád állítása szerint a medika és két társa meggyilkolta Kollár István rakodómunkást, mert az Államvédelmi Hatóság tagjának gondolták. A kutatók úgy vélik, hogy Tóth Ilonát koncepciós perben ítélték el, mert nem követett el  gyilkosságot, ennek ellenére ő maga társaival együtt beismerő vallomást tett – a történészek többsége szerint kényszer hatására vagy más személyek fedezése érdekében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.