EUR: 344,75 Ft
CHF: 319,81 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Év végére kihalhatnak a delfinek!

Környezetvédők szerint év végéig kihalhat a világ legkisebb cetfaja, a kaliforniai disznódelfin (vaquita), amelyből ma már csupán mintegy 60 egyed él a Kalifornia-öböl északi részén decemberben végzett számlálás szerint.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói részlege pénteken közölte, hogy 1997 óta a delfin populáció 92 százalékkal csökkent. A világ legkisebb – mintegy 1,5 méter hosszú – cetfaja a Kaliforniai-öböl legészakibb részén, Nyugat-Mexikó part menti lagúnáiban él.


A vaquiták megmentését célzó nemzetközi bizottság szakemberei csónakokkal járták be a térséget és szonárokkal próbáltak a delfinek nyomára bukkanni. A 2014-es előző állatszámláláskor kevesebb mint 100 kaliforniai disznódelfint észleltek. “Szemünk láttára tűnik el ez az őshonos faj” – hangoztatta Lorenzo Rojas-Bracho, a bizottság elnöke, a felmérés egyik vezető tudósa.

A vaquitákat elsősorban a térségbeli eresztőhálós halászás fenyegeti. Orvhalászok a totoaba nevű, szintén kihalás szélén álló halakat akarják így kifogni, amelyek úszóhólyagja keresett cikk a kínai feketepiacon.


A legutóbbi felmérés elkészítése óta három elpusztult kaliforniai disznódelfint találtak három hét alatt márciusban. “Három elpusztult vaquita három hét alatt heti egy elpusztult vaquitát jelent. Ha megnézzük a kaliforniai disznódelfinek pusztulásának ütemtét nagyon valószínű, hogy kevesebb mint 30 vaquita él ma. Ha ilyen mértékben veszítjük el az állatot, a vaquita decemberre teljesen kihalhat” – hangoztatta Oona Layolle, a Sea Shepherd környezetvédő hajó kapitánya.

A WWF mexikói szárnyának illetékese, Omar Vidal is osztja ezt a véleményt, ám annak a reményének adott hangot, hogy még megmenthetők a vaquiták. “A mexikói, az amerikai és a kínai kormánynak azonnali és összehangolt lépéseket kell tennie a totoaba illegális halászata, kereskedelme és fogyasztása ellen. Ha a kaliforniai disznódelfin kipusztul az a három állam közös felelőssége lesz” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó Cikkek