EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Egyéb IX.kerület

Ha gumimatrac, akkor Ferencváros

Ma már lakóház áll a Lenhossék utcában ott, ahol egykor a Pálma Gumigyár működött. Mindent készítettek itt, aminek kaucsuk volt az alapanyaga, de igazán híressé a cipősarok és a gumimatrac tette az üzemet.

Lenhossék utca, itt állt a Palma gumigyár (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ennek a háznak a helyén állt a Pálma gumigyár
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Lenhossék utca, itt állt a Palma gumigyár (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ma már csak egy emléktábla emlékeztet a híres gumigyárra
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Nem a gumigyár volt az első üzem itt, hanem az Union keményítőgyár, amely az 1890-es évek végétől működött Belső-Ferencvárosnak ebben az utcájában. Majd megérkezett a Magyar Ruggyanta Rt., amelynek egyik híres terméke a Pálma cipősarok volt. A gyár kezdetben gumihulladék feldolgozásával foglalkozott, 1953-tól azonban már haszontermékeket állítottak elő. A Pálma cipősarok bájos reklámjainak köszönhetően olyan híres lett, hogy 1957-től a márkanév lett a gyár neve is.


nosztalgia_poszterek_plakatok_palma_kaucsuk_cipo_sarok_1905_nosztalgia_kereskedelmi_plakat_poszter_975_1

Mindenki tudta akkoriban, hogy ha tartós cipőt szeretne, Pálma sarkot kell lábbelijére tetetnie

1963-ban létrehozták az Országos Gumiipari vállalatot, ennek része lett a Pálma Gumigyár, 1973-ban pedig a hatalmas cég felvette a Taurus nevet. Mindenfajta gumiterméket gyártottak egészen 1991-ig, amikor is az üzem bezárt. A cég csődbe ment, elavult technikájával drágán tudta előállítani a termékeket, így nem volt versenyképes a piac többi szereplőjével.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.