EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Egyéb IX.kerület

Ha gumimatrac, akkor Ferencváros

Ma már lakóház áll a Lenhossék utcában ott, ahol egykor a Pálma Gumigyár működött. Mindent készítettek itt, aminek kaucsuk volt az alapanyaga, de igazán híressé a cipősarok és a gumimatrac tette az üzemet.

Lenhossék utca, itt állt a Palma gumigyár (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ennek a háznak a helyén állt a Pálma gumigyár
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Lenhossék utca, itt állt a Palma gumigyár (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ma már csak egy emléktábla emlékeztet a híres gumigyárra
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Nem a gumigyár volt az első üzem itt, hanem az Union keményítőgyár, amely az 1890-es évek végétől működött Belső-Ferencvárosnak ebben az utcájában. Majd megérkezett a Magyar Ruggyanta Rt., amelynek egyik híres terméke a Pálma cipősarok volt. A gyár kezdetben gumihulladék feldolgozásával foglalkozott, 1953-tól azonban már haszontermékeket állítottak elő. A Pálma cipősarok bájos reklámjainak köszönhetően olyan híres lett, hogy 1957-től a márkanév lett a gyár neve is.


nosztalgia_poszterek_plakatok_palma_kaucsuk_cipo_sarok_1905_nosztalgia_kereskedelmi_plakat_poszter_975_1

Mindenki tudta akkoriban, hogy ha tartós cipőt szeretne, Pálma sarkot kell lábbelijére tetetnie

1963-ban létrehozták az Országos Gumiipari vállalatot, ennek része lett a Pálma Gumigyár, 1973-ban pedig a hatalmas cég felvette a Taurus nevet. Mindenfajta gumiterméket gyártottak egészen 1991-ig, amikor is az üzem bezárt. A cég csődbe ment, elavult technikájával drágán tudta előállítani a termékeket, így nem volt versenyképes a piac többi szereplőjével.

Kapcsolódó Cikkek