2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Belföld

Ha most nem vesz klímát, idén már lemondhat róla!

Utolsó pillanatban vannak, akik idén nyárra klímával szeretnék felszereltetni otthonukat, nyaralójukat, irodájukat. A légkondi szerelők naptára máris tele van, addig pedig idén – egy tavaly augusztusban bevezetett szabály miatt – már senki sem vásárolhat berendezést, amíg nincs pecsétes papírja róla, hogy azt megfelelő jogosítvánnyal rendelkező szakember köti be neki.

Légkondi és női szobor Stefánia út ( Fotó: Sáfár Tibor)Máris iszonyúan felpörgött a légkondicionálók piaca. Úgy tűnik, idén előrelátóbbak az emberek, tavaly ugyanis sokan hiába szaladgáltak klímáért, szerelőért, amikor már beköszöntött a kánikula.


De milyen klímát is válasszunk? Íme Nagy Sándor József, az LG hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetőjének legfontosabb tanácsai:

Mire jó a mobilklíma?


A mobilklíma olyan helyiségbe, ahol aludni is akarunk, semmiképp sem való. Zajos és energiapazarló. Ráadásul a falba vagy ablakba egy 15 cm átmérőjű nyílást kell vágni ahhoz, hogy a működése közben termelődő meleg levegőt a szabadba vezessük.

Mekkora teljesítményű légkondit válasszunk?

Ha nem tetőtéri, vagy déli, délnyugati fekvésű, nagy ablakos lakásról van szó – 100 Watt/négyzetméter hűtőteljesítménnyel lehet számolni. Ez a hatékony üzemeltetéshez szükséges pontos számítást természetesen nem helyettesíti, így vásárlás előtt a beszerelést végző szakembernek látnia kell a helyszínt.

Egy nagy beltéri egység elég több helyiségre is?

Minden, hűteni kívánt helyiséget külön kell klimatizálni! Vannak olyan ritka és szerencsés esetek, ahol a beltéri egység át tudja fújni a hideget egy másik helyiségbe, de azzal számolni kell, hogy a készülék környezetében mindig hidegebb lesz.

Mono- vagy multisplit klíma?

Több helyiség hűtéséhez mindkét megoldás észszerű. A teljes árat nagyban befolyásolja, hogy mekkora távolságra van egymástól a kültéri és a beltéri egység. Ha túl messze kerülnek egymástól, az nagyon megdobhatja a szerelés költségét, így jobban járhatunk, ha egy dual split helyett két monosplit készüléket választunk.

Olcsó húsnak híg a leve?

Nem összekeverendő az olcsó – például akcióban kínált –, de márkás gép a noname készülékekkel. Az előbbiek bátran ajánlhatók, míg az utóbbiaknál kockázatként, hátrányként jelentkezik a bizonytalan szervizháttér, az alkatrész ellátottság, a rosszabb energiahatékonyság és a magasabb zajszint. Egy biztos, A+ energiahatékonysági kategória alatt nem érdemes készüléket választani.

Használt klímát lehet?

Ha ismert a legfeljebb pár éves készülék előélete, megbízható helyről van, folyamatosan karbantartották és szakszerűen szerelték le, akkor jó és biztonságos megoldás lehet, minden más esetben hazardírozunk a pénzünkkel.

Kapcsolódó Cikkek

  • A legforróbb napokon is irány a Plázs

    A legforróbb napokon is irány a Plázs

    Végre itt az igazi kánikula, az időjárásnál pedig csak az éjszakai bulik forróbbak a Plázson. Aki szereti a tengerparti életérzést és a napfényes nappalokat szívesen fordítja holdfényes éjszakákba, azoknak a Plázs ezen a hétvégén is jó választás lehet, ahol több helyszínen is zajlanak a bulik.

  • Közismert, milliárdos vállalkozót vettek őrizetbe Debrecenben

    Közismert, milliárdos vállalkozót vettek őrizetbe Debrecenben

    Közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Debrecenben – tájékoztatta a hatóság észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense, Simon Béla pénteken az MTI-t.