EUR: 326,34 Ft
CHF: 290,80 Ft
2019. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Külföld

Hatalmas hadművelet indult az Iszlám Állam ellen!

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök hétfőre virradóra bejelentette, hogy a hadsereg megkezdte a nagyszabűsú hadműveletet Fallúdzsa város visszafoglalására az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől.

“Elérkezett az idő Fallúdzsa felszabadítására. Közel van a győzelem, és az IÁ számára nincs más választás, mint a menekülés” – mondta a miniszterelnök.


A kormányfő szerint az ostromban a katonákon kívül részt vesznek rendőrök, terrorellenes egységek, helyi törzsi harcosok és síita milíciák. Légi támogatást nyújt nekik az amerikaiak vezette légierő, amely közel két éve bombázza az IÁ állásait Irakban és a szomszédos Szíriában.

Iraki illetékesek szerint a síita milíciák valószínűleg csak a városon kívül fognak harcolni, elkerülendő a vallási alapú ellentéteket a szunnita városlakókkal.


A hadsereg előző nap, vasárnap felszólította a lakosokat a város elhagyására, azoknak pedig, akik nem tudnak elmenekülni, azt javasolták, hogy tűzzenek ki fehér zászlót ott, ahol tartózkodnak.

A háború előtt 300 ezer lelket számláló, Bagdadtól ötven kilométerre fekvő Fallúdzsa volt az első iraki város, amelyet megszállt az Iszlám Állam. A város 2014 januárjában esett el, hat hónappal az előtt, hogy a terrorszervezet bejelentette a kalifátus létrehozását az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken. A minaretek városának és a “mecsetek anyjának” becézett város az iraki szunniták egyik vallási központja.

Az iraki biztonsági erők és a síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet tavaly decemberben zárta körbe a várost, a dzsihadisták pedig hónapokon át akadályozták, hogy a városlakók elhagyják. Az ENSZ és a Human Rights Watch emberi jogi szervezet a múlt hónapban közölte, hogy emiatt súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki a városban, ahol becslések szerint jelenleg már csak mintegy 75 ezren élnek.

Kapcsolódó Cikkek