EUR: 345,84 Ft
CHF: 320,92 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Higanyszennyezés miatt rendkívüli állapot!

Higanyszennyezés miatt két hónapos rendkívüli állapotot hirdettek hétfőn Amazóniában, Peru Madre de Dios nevű térségének több kerületében.

A higany a térségben illegálisan működő aranybányákból került a környezetbe. A hatóságok szerint a nehézfém a folyók vízében és az élővilágban is kimutatható, a szennyezés mértéke pedig meghaladja az egészségügyi határértéket.


Miután a mérgező anyag az egyik olyan harcsafajban is jelen van, amelyet a helyiek előszeretettel halásznak és fogyasztanak, a szennyezés a környéken élők egészségét is veszélyezteti. A higany különösen a gyerekekre és a várandós nőkre veszélyes – figyelmeztettek a hatóságok.

“A lakosság 41 százaléka van kitéve higanyszennyezésnek” – közölte Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető kijelentette: a jelenséget csírájában kellene elfojtani, a törvénytelenül működő bányák bezárásával.

Manuel Pulgar-Vidal tudatta: a rendkívüli állapot kihirdetése lehetővé teszi, hogy a kormányzat egészségügyi intézkedéseket hozzon, mobilkórházakat, laboratóriumokat állítson fel, valamint egészséges élelmiszerekkel lássa el a helyi lakosságot.

A bányászok a környezetvédelmi tárca szerint 100 ezer hektár esőerdőt pusztítottak már el Madre de Diosban, és évente negyven tonna higanyt juttatnak a környezetbe.

Kapcsolódó Cikkek