2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Külföld

Hillary Clinton és a “női kártya”

Hillary Clinton történelmet írhat novemberben, ha ő lesz az Egyesült Államok első elnöknője. Ez a lehetőség nem maradt észrevétlen várható republikánus riválisa, Donald Trump számára sem. Trump támadást indított; “női kártyáról” beszél.

A republikánusok valószínűsíthető elnökjelöltje, Donald Trump szerint a demokrata párti Hillary Clinton “csak” annak köszönheti sikereit, hogy nő. “Ha Hillary Clinton férfi volna, szerintem a voksok alig öt százalékát kapná” – fogalmazott a legutóbbi “kis szuperkedden”, öt államban elért győzelme utáni beszédében a New York-i milliárdos, aki korábban kifejezetten baráti kapcsolatban volt a Clinton-házaspárral.


Hillary Clinton azonnal válaszolt: “Ha a női kártya azt jelenti, hogy harcolok a nők egészségbiztosításáért, fizetett szülési szabadságáért és a férfiakkal egyenlő bérükért, akkor igen, benne vagyok a játékban”.

Trump tromfolt: Clinton “még egy városi tanácsnok pozícióját sem kapná meg, ha nem volna nő” – mondta az NBC televízió egyik reggeli műsorában.


S a republikánus színekben az elnökjelöltségért küzdő ingatlanmágnás immár nem egyszer hozakodott elő a “női kártyával”, sőt, egyik alkalommal azt találta mondani, hogy Hillary Clintont a női szavazók nem is kedvelik.

Egyelőre egyik politikus sem nyerte el pártja elnökjelöltségét, de már szinte elnökjelöltként vívnak szócsatát egymással. S ennek újabban egyik témája az úgynevezett “női kártya”.

A nők – elsősorban természetesen Hillary Clinton hívei és támogatói – nem késlekednek “nőgyűlölőnek” bélyegezni Trumpot. A Nők Országos Szervezetének New York-i szóvivője, Emily Hockett egymás után adja a nyilatkozatokat, s mindig hangsúlyozza, hogy Clinton annak ellenére jutott előre a pályáján, hogy nő. “Sokkal alkalmasabb, mint férfi vetélytársai az elnökjelöltségért folyó küzdelemben, s mégis, a megjelenését és a hangfekvését kritizálják, miközben ilyen és hasonló szexista bírálatokkal a férfi politikusoknak nem kell szembenézniük ” – szögezte le egyik interjújában Hockett.

A Nők Országos Szervezete a napokban médiakampányt is indított Hillary Clinton mellett. A fősodorhoz tartozó sajtó médiában és a közösségi portálokon azt népszerűsítik, hogy mi mindent tett Hillary Clinton az elmúlt évtizedekben a nők érdekében.

Gloria Steinem, az amerikai feminista mozgalom egykori élharcosa és a liberális feminista lap, a “Ms. Magazine” társalapítója ugyan nem kedveli Hillary Clintont, s mint nyilvánosságra hozta, nem is akar őrá szavazni, de Trump “trollkodása” megszólalásra késztette őt. A Trumpot “Barbi baba hajúnak” és “zselatin-maszkosnak” nevező feminista veterán erősen ostorozta az elnökjelölt-aspiránst, és arra szólította fel nőtársait, hogy most már ideje egységesen fellépni a politikus ellen, s ugyanúgy sértegetni őt, ahogyan ő sértegeti a nőket.

Steinem buzdításával sem mindenki ért egyet. Az amerikai nőtársadalom egyik része – természetszerűleg a Trumpot támogató tábor – nem veszi sértésnek az ingatlanmágnás megnyilvánulásait. Ezek a nők nem figyelnek a fősodorhoz tartozó médiában megjelenő véleményekre, vagy ha mégis, akkor egyetlen kézlegyintéssel jelentékteleneknek minősítik a kommentárokat. Lynette Villano pennsylvaniai republikánus küldött a napokban egy konzervatív rádiós talk-showban arról beszélt, hogy környezetében a Trumpot támogató nőket fontosabb dolgok érdeklik: például az, hogy mit mond az elnökjelöltségre pályázó milliárdos a gazdaságról, vagy a nemzetbiztonságról.

Szerveződnek a Trumpot támogató hölgyek az internetes térben is: a magát “Trump Babáknak” nevező laza szerveződés az egyik népszerű mikroblog-oldalon teszi közzé rendszeresen az üzletembert támogató nézeteit, s újabban már nem “csak” Hillary Clintont támadja, hanem Ted Cruz texasi szenátort, Trump pártbéli vetélytársát is. Cruz ugyanis – noha még korántsem nyerte el a republikánus elnökjelöltséget, de – alelnökjelöltet mutatott be, méghozzá egy üzletasszonyt: Carly Fiorinát, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatóját. “Mit akar bizonyítani Ted Cruz ezzel az alelnökjelölttel? Ráadásul egy többszörösen kudarcot vallott üzletasszonnyal!” – csomagolták kérdésbe bírálatukat a Trump Babák. S abban igazuk is van, hogy Carly Fiorina kudarcot vallott a Hewlett-Packardnál és a politikában egyaránt. A világ legnagyobb IT-vállalatánál ugyanis finoman “megkérték”, hogy távozzon, és sikertelenül próbálkozott a politikával is, mert pár évvel ezelőtt indult Kaliforniában a szenátusi választásokon, és abszolút sikertelen lett, most pedig az elnökjelöltséget pályázta meg, de miután egyetlen előválasztást sem nyert, sőt, rendre az utolsó helyeken végzett, már jó ideje feladni kényszerült ezt a küzdelmet is.

Éppen ezért viszont rá legalább nem mondhatja Donald Trump, hogy a “női kártyát” játssza ki.

A CBS televízió április végén készített közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett nők 58 százaléka Hillary Clintont támogatja, s a női szavazók 69 százalékának kedvezőtlen a véleménye Donald Trumpról. Kathleen Dolan, a madisoni Wisconsin Egyetem politikatudományi tanszékének vezetője mindazonáltal arra hívta fel a figyelmet a napokban az amerikai közszolgálati rádióban, hogy a nők – kevés kivételtől eltekintve – nem azért kedvelik jobban Hillary Clintont, mert nő, hanem mert a politikájával azonosulnak. “Nincs bizonyíték arra, hogy a nők félretennék pártpreferenciáikat csak azért, hogy nőre szavazzanak” – hangsúlyozta a kutatónő.

Kapcsolódó Cikkek