2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Sport

Hősies csatában háromgólos vereség a finnektől

A hősiesen védekező magyar válogatott 3-0-ra kikapott az éremesélyes finn csapattól az oroszországi jégkorong-világbajnokság szentpétervári csoportjának negyedik fordulójában, így a 16-os mezőnyben továbbra is egyedüliként pont nélkül áll.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese remekül zárta sorait, és olykor még támadásokra is maradt ereje. Az első harmadot leszámítva végig hatalmas mezőnyfölényben voltak az északiak, de csak a 37. percben tudtak vezetést szerezni. A záró harmadban az NHL-es sztár Mikko Koivu után még Aleksander Barkov talált be.


Az első vb-találkozóján kezdő, szenzációs napot kifogó Vay Ádám 48 védéssel zárt.

A magyarok pénteken, közép-európai idő szerint 15.15-kor a szintén sokkal esélyesebb amerikaiakkal találkoznak.


Eredmények:

4. forduló:

B csoport (Szentpétervár):

Finnország-Magyarország 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

——————————————-

Ljubilejnij Aréna, 5000 néző: v: Iverson (kanadai), Piechaczek (cseh)

gól: Ohtamaa (37.), Koivu (50.), Barkov (57.)

A kapuban – vb-n, pályafutása során először – Vay Ádám kezdett, míg ezúttal két rutinos csatár, a visszavonulás előtt álló Banham Frank, valamint Kovács Csaba maradt ki. A két csapatnak ez volt az első egymás elleni tétmérkőzése.

Lassan ébredtek az esélyesebb finnek, majd a 6. percben – első komolyabb támadásuk során – Vay védett óriásit. Bartalis István is veszélyeztetett, egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet a magyar válogatott. A harmad derekán nagyobb sebességre kapcsoltak az északiak, de ekkor is jól záró védelemmel találták magukat szemben. A 14. percben a kapuvas segítette ki Vayt. Sagert Kalvint és 40 másodperc múlva Bartalist is kiállították, a dupla emberhátrányban azonban a hősies védekezés miatt nem esett gól. Csodával határos módon sikerült döntetlennel zárni az első harmadot, még a máshoz szokott finn szurkolók is elismerően tapsoltak az öltözőben vonuló magyaroknak.

A második játékrészben már sokkal jobban játszottak a finnek, gyakorta egykapuztak, és emberelőnyt harcoltak ki. Sofron István ült ki, ám ismét remekelt a védőfal. A 37. percben tört meg a jég, Atte Ohtamaa előtt adódott tér, lopta a távolságot, és kilőtte a bal sarkot (1-0), igaz, a korong egy magyar védő ütőjén pattant meg. A hősies védekezésre a továbbiakban is szükség volt, ráadásul Dudás Jesse is kiült a büntetőpadra, ám az eredmény nem változott, pedig 39-9 volt ekkor a kapura lövési arány.

Bartalis kísérlete vezette be a záró harmadot, majd Teemu Pulkkinen kapott gáncsolás miatt kiállítást. Az emberelőnyben nem tudott nyomást gyakorolni a finn kapura a magyar csapat. A védekezés továbbra is jól működött, Vay változatlanul magabiztos volt.

Az 50. percben két NHL-es sztár, a Minnesota Wildban is együtt játszó Mikael Granlund és a jövőre 9,2 millió dollárt kereső Mikko Koivu hozta össze a második finn találatot. Utóbbi korongot szerzett, és az ellenakció végén, egy visszapassz után magabiztosan talált be (2-0).

Sofron visszarántásért kiült, de jöttek az újabb lövésblokkolások és védések. Wehrs Kevin a nézőtérre kilőtte a pakkot, ezért neki is kétperces büntetés járt. Ezt a nyomást már nem bírta el a védelem, és Aleksander Barkov kapásból vette be Vay kapuját. Fokozatosan fáradt a Chernomaz-csapat, Sagert szintén kiállítást kapott, de újabb gól nem esett.

Korábban:

Fehéroroszország-Szlovákia 4-2 (0-0, 0-2, 4-0)

Az állás: 1. Finnország 12 pont/4 mérkőzés, 2. Kanada 9/3, 3. Szlovákia 6/4, 4. Franciaország 5/3, 5. Németország 4/3, 6. Egyesült Államok 3/3 (9-11), 7. Fehéroroszország 3/4 (9-22), 8. Magyarország 0/4

A csoport (Moszkva):

Svédország-Kazahsztán 7-3 (3-1, 3-0, 1-2)

Korábban:

Svájc-Lettország 5-4 (0-0, 3-3, 2-1)

Az állás: 1. Csehország 8 pont/3 mérkőzés (11-5), 2. Svédország 8/4 (16-10), 3. Svájc 7/4, 4. Oroszország 6/3, 5. Norvégia 5/3, 6. Dánia 4/3, 7. Kazahsztán 2/4 (12-19), 8. Lettország 2/4 (8-15)

Kapcsolódó Cikkek