EUR: 345,88 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Egyéb XXII.kerület

Ilyen barlanglakásokban éltek Budafokon

A 42. Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében mi is elmentünk a Veréb utca 4. számú barlanglakás-múzeum bejárására. Megtudtuk, a ma már Európa-szerte kuriózumnak számító, hegybe vájt barlanglakásokban Budafokon még az 1960-as években is éltek, és igen takaros kis portákat alakítottak ki az itt letelepedett emberek. Megmutatjuk, mit láttunk, de ezt érdemes személyesen is megnézni!

Promontor, a régi Budafok szőlőhegyeiről volt híres, mindaddig, míg a filoxérajárvány itt is maradandó károkat nem okozott. Ezt követően az itt letelepedettek egyfelől gyümölcstermesztésbe kezdtek, másfelől mészkőbányászattal keresték meg a kenyerüket.


– A zsellérek egy idő után rájöttek, hogy nem kell albérletet fizetniük, hiszen a kivájt mészkőhegyek gyomrában remek, lakássá alakítható üregek keletkeztek. A Tóth József utcában igazi „barlanglakás-lakótelepek” jöttek létre – mesélte Appel Péter. A barlanglakások idegenvezetője hozzátette, még az 1960-as években is éltek itt, mígnem a hatalom azzal vetett véget a „föld alatti lakásoknak”, hogy ide hozatta az Óbudai Gázgyárból a mérgező salakanyagot, azzal töltötték fel ezeket a „lakógödröket”.

Ezzel óriási kárt okoztak az itt élő embereknek és utódaiknak is, hiszen rengeteg pénzért, közel másfél milliárd forintból kellett évtizedek múltán teljes talajcserét végezni a szennyezett területeken. Itt a Veréb utcában is több udvar volt lakásokkal, mára azonban csak ez az egy maradt meg múzeumnak. Ezt azonban sokkal jobban ki lehetne használni turisztikai szempontból, hiszen ez a barlanglakás Európa-szerte is egyedülálló.


A barlanglakás-múzeum előzetes egyeztetés (+36/20 447-8333) alapján látogatható.

Barlanglakás Szépasszony spari22

Szépasszony sparhelttel sütöttek-főztek

Barlanglakás penész22

A növényzet helyenként átjön a mészkőfalon a hegybe vájt lakásban

Barlanglakás múzeum22

A barlanglakás múzeumban a az itt élők használati eszközeit is összegyűjtötték

 

Barlanglakás kert22

Kiskert a hegybe vájt porta előtt

Barlanglakás étkező22

Étkező

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.