EUR: 345,84 Ft
CHF: 320,96 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Irán rendezni akarja viszonyát Szaúd-Arábiával

Teherán kész félretenni nézeteltéréseit Rijáddal, és új mederbe terelné a jelenleg meglehetősen feszült szaúdi-iráni kapcsolatokat – derült ki az iráni külügyminiszter-helyettes pénteki nyilatkozatából.

“Szaúd-Arábia az iszlám világ egyik legfontosabb szereplője számunkra, ezért készek vagyunk félretenni nézeteltéréseinket Rijáddal” – idézte az ISNA iráni hírügynökség Abbász Arakcsit.


A térségnek békére és stabilitásra van szüksége a további feszültségek helyett, ezért nem volt okos döntés Szaúd-Arábia részéről a diplomáciai kapcsolatok megszakítása Iránnal – mutatott rá a külügyminiszter-helyettes.

Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra.

A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő, arab Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsa Irán között évek óta vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért.

A két ország közvetett hadviselést folytat Szíriában és Jemenben is. A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Irán és az ellenzéket segítő Szaúd-Arábia fontos szerepet játszhatna a több mint öt éve zajló szíriai polgárháború lezárásában, mivel mindketten támogatják a harcoló felek közötti béketárgyalásokat.

Kapcsolódó Cikkek