2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Sport

Kiderült, meddig folytatja biztosan Berki Krisztián!

Berki Krisztián olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok tornász a riói olimpiáról lemaradt, ám kiderült, a sportolónak esze ágában sincs visszavonulni. Sőt!

Nanning, 2014. október 11. A későbbi aranyérmes Berki Krisztián a nanningi tornász-világbajnokság férfi lólengésének döntőjében 2014. október 11-én. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Berki Krisztián már mindent megnyert a világon (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)


Berki Krisztián több mint tíz éve van a tornasport élvonalában, hiszen első felnőtt érmét 2004-ben egy Európa bajnokságon szerezte. Ennek tükrében nem meglepő, ha időnként sérülések hátráltatják. Egy ilyen sérülés miatt nem jutott ki az idei, riói olimpiára sem.


A kiváló sportoló a Fazekas-Zur Krisztina által alapított Bajnokok Útja Alapítvány iskolalátogatási programjának keretében ellátogatott a pestszentimrei Kastélydombi Általános Iskolába, ahol egy kötetlen beszélgetésből a gyerekek megtudhatták, miért pont a lólengés lett Berki specialitása is, de az is kiderült, meddig tervezi még pályafutását.

A Bajnokok Útja Alapítvány célja, hogy élsportolók, olimpikonok személyében olyan példaképeket állítson a fiatalok elé, akik segítségével gyakorlati útmutatást kaphatnak az egészséges, sportos életvitelről, a rendszeres testmozgásról. A Fazekas-Zur Krisztina olimpiai bajnok kajakozó által alapított szervezet ezért egy iskolalátogatási programot dolgozott ki magyar olimpikonok és élsportolók részvételével. Az alapítvány munkájában olyan neves sportolók vállalnak aktív szerepet, mint Kammerer Zoltán, Fazekas Nándor, Benkó Barbara, valamint Lőrincz Tamás. Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány összesen 12000 eurót szavazott meg a Bajnokok Útja Alapítvány programjának támogatására.

– Fiatalon, még gyermekkoromban ismerkedtem meg a tornaporttal, és egy bokasérülés miatt a lólengésre specializálódtam. Nem bántam meg, hiszen rengeteg sikert köszönhetek ennek a döntésnek. Persze, a sikerig vezető úton sok mindenről le kellett mondani. Bár gyermekkoromban néha sajnáltam, hogy az edzések miatt sokszor kimaradt egy-egy közös mozizás, de a sikerek kárpótoltak mindenért. A azonban sport nem csak kitartásra és önfegyelemre nevel, hanem megtanít arra is, hogyan kezeljük helyén a sikereket és a kudarcokat egyaránt. A londoni olimpia után úgy éreztem, hogy felértem a csúcsra és innen már nincs tovább. Aztán megszületett a kislányom és elhatároztam, hogy újra szeretnék sikereket elérni annak érdekében, hogy a gyermekem felnézhessem rám.


És bár sokan arról beszéltek, hogy Berki Krisztián a sérülése miatt akár vissza is vonulhat, a sportoló ezt kategorikusan cáfolta.

– Sajnos a riói olimpia a vállműtétem miatt nem jött össze, de a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokon mindenképpen szeretnék még harcba szállni az olimpiai aranyért.

Kapcsolódó Cikkek