EUR: 326,21 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Külföld

Klórgázt vetett be az Iszlám Állam

Klórgázzal töltött tüzérségi lövedékekkel lőtték az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet harcosai a kurd fegyveres erők, a pesmergák észak-iraki állásait – közölte hétfőn a Press-TV iráni hírcsatorna.

Kurd forrásokra hivatkozva a televízió azt jelentette, hogy a közelmúltban elkövetett támadás során három civil lakos életét vesztette, több százan pedig megsebesültek.


A Press-TV szerint több tucat pesmerga harcosnál légzési nehézségek léptek fel, őket az észak-iraki Kirkuk városának kórházaiba szállították.

Március 9-én a szélsőségesek vegyifegyver-támadást intéztek az észak-iraki Taza város ellen, három gyermek halálát okozva, 1500 embert pedig megsebesítve. Az akkori hírügynökségi jelentések szerint három óra leforgása alatt mintegy 45 rakétát lőttek Tazára, helyi biztonsági illetékesek szerint a támadás során ugyancsak klórgázt vetettek be az iszlamisták.

Irak területének mintegy harmada felett már közel két éve az Iszlám Állam gyakorol ellenőrzést. A nemzetközi katonai támogatás és a terroristák ellen a frontokon elért eredmények dacára – beleértve Ramádi 2015 decemberi felszabadítását is -, Bagdadnak eddig még nem sikerült megfordítania a helyzetet és megbirkóznia a terroristák jelentette fenyegetéssel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek