2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Lebombázták az Iszlám Állam egyik vezetőjét!

Légicsapás végzett Irakban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet al-Anbár tartományért felelő vezetőjével – jelentette be hétfőn a Pentagon szóvivője.

Peter Cook szerint Abu Wahíb és három társa május 6-án halt meg; járművüket ar-Rutba településen találta el a washingtoni vezetésű nemzetközi katonai koalíció egyik harci repülőgépe a Jordániával és Szaúd-Arábiával határos al-Anbár tartomány nyugati részén.


Az AP amerikai hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztségviselő azt mondta, hogy a járművet egy amerikai gép lőtte ki.

Cook szerint Abu Wahíb halála érzékenyen érinti az IÁ felső vezetését. A szóvivő rámutatott, hogy a szélsőséges korábban az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnyának volt a főnöke, és később több olyan videóban jelent meg, amelyek az IÁ kivégzéseiről készültek.

Az Egyesült Államok légi támogatását bíró iraki terrorellenes erők, a hadsereg és a szövetséges törzsi fegyveresek az utóbbi hónapokban jelentős területeket foglaltak vissza az IÁ-tól al-Anbárban, egyebek közt a tartományi székhely, Ramádi és a stratégiailag fontos Hít város is visszakerült Bagdad ellenőrzése alá.

Ugyanakkor a fővárostól mintegy 50 kilométerre keletre fekvő, ugyancsak al-Anbárban található al-Fallúdzsa várost a dzsihadisták továbbra is megszállva tartják.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezen felül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

 • Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért – írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán.