EUR: 365,61 Ft
CHF: 346,03 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Sport

Lehet gól, ami nem gól? Igen! – változnak a szabályok

Június elsejétől változik néhány futballszabály. Van olyan változtatás, ami ésszerűnek tűnik, és van olyan, ami azért annyira nem.

suarez

Luis Suarez a 2010-es világbajnokság negyedöntőjén utolsó percében a kapus helyett védett Ghána ellen. Őt kiállították, ám az afrikaiak kihagyták a büntetőt, és végül Uruguay jutott tovább. Június 1-től ez nem lehetséges

Tizenegyesrúgások: szigorítva
A rúgó játékos többé nem csinálhat testcselt a rúgás előtt. Ha trükközik, sárgát kell kapnia, de utána elvégezheti a büntetőt. A kapus pedig az elrúgás előtt nem léphet előre – ez korábban is így volt. Oldalra viszont táncolhat a kapus a gólvonalon.


Tripla büntetés: eltörölve
Az egyértelmű gólhelyzetben, a büntetőterületen belül szabálytalankodó védőt nem kell kiállítani is, ha a 11-est megítéli a játékvezető. És ezáltal az eltiltást is megússza a hátvéd. Igen ám, de arról nincs szó, hogy mi történik akkor, ha a védő a büntetőterületen kívül szabálytalankodik így. Elméletileg akkor jár a kiállítás (és az eltiltás), azaz másképp büntetik ugyanazt a szabálytalanságot 15 és 17 méterre a kaputól.

Ez elmúlt 25 év legfontosabb szabályváltoztatásai
1992:
Bevezetik az aranygólt a hosszabbításban
1993: A hazaadás tilalmának bevezetése, többé a kapus sem foghatja meg a szándékosan hazatett labdát.
1994: A világversenyeken a győzelemért két pont helyett három jár.
1994: Kettő helyett hármat cserélhet egy csapat meccsenként.
2002: Az aranygól helyett bevezették az ezüstgól szabályát – vagyis, hogy nincs vége azonnal a meccsnek, ha a hosszabbításban gól esik, hanem az a félidő még lejátszható -, de aztán azt is eltörölték, és visszaállt a hagyományos hosszabbítás.

Sérülés: nem kell lemenni a pályáról, ha…
A sárga vagy piros lapos szabálytalanság után a sértett játékost nem muszáj az oldalvonalon kívül ápolni, 20 másodpercig maradhat a földön. Aztán a játékvezető majd valahogy eléri, hogy lemenjen – ha tudja…


Kiállítás: meccs előtt is lehet
Mostantól a játékvezető már a mérkőzés megkezdése előtt is adhat piros lapot, ha például a játékoskijáróban rosszalkodik egy futballista. Igaz, beállhat helyette egy másik.

Középkezdés: mindegy merre
Középkezdésnél nem kell előre kezdeni, lehet hátra is.  Ok. Mondjuk egyetlen olyan esetre sem emlékszünk, hogy ez valakinek problémát okozott volna valaha.

Cserejátékos labdaérintés: büntetőt is érhet
Ha egy cserejátékos, csapatvezető vagy kiállított játékos beavatkozik a játékba (a labdaérintés helyétől függően) közvetlen szabadrúgást vagy büntetőt kell ítélnie a játékvezetőnek. Azaz ha a saját kapuja mögött melegítő cserejátékos benyúl a játéktérre, és akár csak tévedésből is, de megállítja a labdát – büntetőt kell ítélni ellene.

Kezezés a gólvonalon: büntetőgól
Ha egy egyértelműen gólba tartó labdát egy védő kézzel kiüt, hogy inkább tizenegyes legyen a biztos gól helyett, a játékvezető gólt ítélhet úgy is, hogy a labda valójában nem haladt át a gólvonalon.

Kapcsolódó Cikkek