EUR: 326,21 Ft
CHF: 288,91 Ft
2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Sport

Ma érkezik Brazíliába az olimpiai láng

Kedden kezdi meg három hónapos útját Brazíliában az olimpiai láng.

A Rio de Janeiró-i olimpia szervezőbizottságának vezetője, Carlos Nuzman hétfőn elmondta, hogy a láng repülőgéppel érkezik Genfből és brazíliai útján Dilma Rousseff államelnök indítja el.


A dél-amerikai országban az első futó Fabiana Claudino röplabdázó lesz, aki a 2008-as és a 2012-es olimpián aranyérmes brazil női válogatott csapatkapitánya volt, tőle Artur Avila Cordeiro de Melo brazil matematikus veszi át.

Minden futó körülbelül kétszáz métert viszi a fáklyát, amely az augusztus 5-ei megnyitóünnepségre érkezik meg a Maracana Stadionba. A szervezők közlése szerint 329 várost érint majd a láng, amellyel összesen 12 ezren futnak majd. Köztük lesz egy 12 éves szíriai menekült is.


Jose Vicente da Silva ezredes, a közbiztonság egykori felelős vezetője egy korábbi interjúban elmondta: számítanak rá, hogy a váltófutás a tüntetők célpontjává válik, ezért a láng útját egy kamerával kísérik végig.

A váltófutás ünnepélyes elindítása lehet Rousseff egyik utolsó nyilvános szereplése államfőként, a jövő héten ugyanis a brazil szenátus várhatóan fél évre felfüggeszti, amíg a felsőház döntést hoz arról, hogy véglegesen eltávolítják-e a hivatalából.

A 2011 óta hatalmon lévő Dilma Rousseff visszahívását a költségvetési törvények megsértésének, ezen belül is a költségvetési mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt kezdeményezték. Az ellenzék emellett azzal vádolja az államfőt, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányát vesztegetésekből finanszírozták. Politikai ellenfelei a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozzák az elnököt, de Rousseff hivatalosan nem gyanúsítottja az ügynek.

A vizsgálat idején az államfőt Michel Temer alelnök helyettesítené, így várhatóan ő nyitja majd meg az olimpiát.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek