EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,30 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Magyar alapanyagból készítenek biodízelt Horvátországban

Már több mint 300 millió forint (1 millió euró) értékben exportált repceolajat idén a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közvetítésével egy magyar cég Horvátországba. A növényi olajból biodízel készül. A horvát partner részéről a kereslet folyamatos, év végéig további 800 millió forintnyi szállítás tervezett.

A magyar cégek számára kiemelkedő jelentőségű exportpiacot jelent a Nyugat-Balkán, a régióba irányuló hazai kivitel évről-évre emelkedik. Ennek megfelelően a Magyar Nemzeti Kereskedőház is stratégiai hangsúlyt fektet a magyar kis- és középvállalkozások nyugat-balkáni cégekkel fennálló kereskedelmi kapcsolatainak erősítésére.


A Kereskedőház tevékenységének köszönhetően egy magyar repceolaj-gyártó nagy exportsikert ért el, hiszen az idei évben már 300 millió forint értékben adott el repceolajat egy horvát finomító partnernek. Az olajból biodízel készül Horvátországban. A partner részéről folyamatos az igény, így az idei évben havi 4-500 tonna olaj szállítása van tervben.

Elsősorban a magyar agrár- és élelmiszeripari termékek iránt van kereslet


A régióban a Magyar Nemzeti Kereskedőház öt országban is közvetlen helyi képviselettel van jelen: Horvátországban, Macedóniában, Montenegróban, Szlovéniában és Szerbiában. Elsősorban a magyar agrár- és élelmiszeripari termékekre, ezen belül is húskészítményekre és gabonafélékre van kereslet, de igény van szállítóeszközökre és a magyar szakértelem exportjára is. A Kereskedőház folyamatos szerepvállalásának köszönhetően a közeljövőben több együttműködés is létrejöhet az építőipar, a területrendezés, a gépipar, a gyógyszeripar, a textilipar és a hulladék- és szennyvízkezelés, valamint az energetikai befektetések területén.

„A Nyugat-Balkán a régió közelsége miatt kiemelkedően fontos exportpiaca hazánknak. A Magyar Nemzeti Kereskedőház egyrészt a Déli nyitás keretében, másrészt a Kárpát-medencei Gazdasági Régió programjának részeként kiemelt erőforrásokat biztosít a magyar cégek exportfejlesztése érdekében. A Kereskedőház olyan adatbázist és kapcsolatrendszert épít a határon túl, amely közvetlen, naprakész információval látja el a hazai vállalkozásokat” – hívta fel a figyelmet Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház már számos üzleti fórumot rendezett a térségben, melyek keretében üzletember találkozókra is sor került. Ezeken a magyar vállalkozások képviselői a résztvevő balkáni cégekkel konkrét üzleti tárgyalásokat folytattak. A Kereskedőház továbbá többek között közreműködik a Törley pezsgő exportjában Montenegró és Macedónia piacára, illetve a Zwack Unicum montenegrói értékesítésében is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.