2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Tech

Magyar siker a hollandiai startup versenyen

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) InnoTrade elnevezésű startup programjának keretében négy magyar startup mutatkozott be Hollandiában, a V4 országok számára második alkalommal megrendezett startup versenyen. A MosaicLights érintésre felgyulladó falba, vagy padlóba szerelhető LED- mozaikok kifejlesztésével nyerte el a fődíjat, ezzel megszerezve az InnoTrade program első nemzetközi díját is.

A visegrádi országok hágai nagykövetségei, a holland Altex Group, a magyar-holland DBH Group és a De Investeerders Club (Holland Business Angels Club) által szervezett versenyen több, mint 20 induló közül a magyar MosaicLights három kategóriában is diadalmaskodott.


A magyar startup cég saját fejlesztésű modulokat helyez –leggyakrabban- mozaikos felületek alá, akár a padlózatba, akár a falba, amelyek egy interaktív LED- világítási megoldást tartalmaznak. Az Európában már szabadalmi védettséget kapott fejlesztés elnyerte a 2500 eurós, stratégiai tanácsadást tartalmazó EY díjat, az innovációs műhelyben való részvételre jogosító ING Wholesale Banking első díját, és a verseny fődíját, a Best Start Up díjat. Az első hely megszerzése a magyar fejlesztők számára bemutatkozási lehetőséget biztosított a Startup Fest Europe pitch fórumán, ahol több száz befektető előtt mutathatták be projektjüket.

,,A Kereskedőháznak köszönhetően nem csak egy nívós nemzetközi versenyre sikerült kijutnunk, és ott több díjat is elnyernünk, de számos befektetővel, vállalkozóval tudtunk beszélni, akik részéről pozitív visszacsatolás érkezett a fejlesztéssel kapcsolatban. A megfelelő hazai referenciák megszerzése után terveink szerint Nyugat-Európában is szeretnénk befektetőket és partnereket találni a vállalkozás számára – meglovagolva a most elért sikereket is – amiben a Kereskedőház segítségére is számítunk” – mondta Kiss Zoltán, a győztes cég vezetője.


Az InnoTrade programban résztvevők közül első alkalommal részesült nemzetközi díjban magyar startup. ,,Büszkék vagyunk rá, hogy az InnoTrade program keretein belül nemzetközi elismerésben részesült egy magyar innovatív startup. A fődíj elnyerése is azt bizonyítja, hogy a magyar fejlesztések bárhol megállják helyüket a világban– mondta Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház a győztes startup mellett további három hazai céget segített a versenyen való bemutatkozás lehetőségéhez.

A Sopreso olyan valós idejű, web alapú szoftvert kínál, mely segítségével rendezvényeken, konferenciákon lehetőség nyílik az információk, előadások azonnali megosztásához a felhasználók számára, lehetőséget biztosít a gyors és egyszerű interakcióra az előadó és a közönség között.

A MIXY Labs fejlesztése a zeneszámok hangneme, akkordmenete és tempója alapján állít össze a felhasználó számára az éppen aktuális tevékenységéhez legjobban passzoló zenefolyamot.

Az MNKH segítségével vett részt a rendezvényen az SBrick is, egy okoskocka, melynek segítségével a felhasználó okostelefonján keresztül Bluetooth kapcsolattal irányíthatja Lego járműveit.

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyarok egyre többet költenek videojátékokra

  A magyarok egyre többet költenek videojátékokra

  Magyarországon a felnőtt lakosság 60 százaléka videojátékozik, és folyamatosan nő az erre fordított összeg is, évente nagyjából 41 milliárd forintos forgalmat generál a videojátékozás az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.

 • Eljárás indult a Twitter és a Facebook ellen

  Eljárás indult a Twitter és a Facebook ellen

  Közigazgatási eljárást indított a Twitter és a Facebook ellen az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor), amiért a két amerikai közösségi szolgáltató a vonatkozó törvény értelmében nem Oroszországban tárolta a helyi felhasználók személyes adatbázisát.

 • Fiatalok a Szaturnusz gyűrűi

  Fiatalok a Szaturnusz gyűrűi

  A Szaturnusz gyűrűi, melyek a Naprendszer legkülönlegesebb látványosságai közé tartoznak, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói szerint nagyon fiatalok: 10–100 millió évesek lehetnek.

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.