2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Megkezdődik a végső ostrom az Iszlám Állam ellen

Napokon belül kezdetét veszi az Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita dzsihadista szervezet kezén lévő nyugat-iraki Fallúdzsa végső ostroma – közölte pénteken a hadműveletekben részt vevő egyik síita katonai vezető.

Hádi al-Amiri, az Irán támogatását élvező Badr Szervezet vezetője szerint “nem heteken, hanem napokon” belül elkezdődik a dzsihadisták Bagdadtól 50 kilométerre lévő fellegvárának visszaszerzését célzó végső csata.


Mint mondta, az offenzíva első, hétfőn indult fázisa majdnem befejeződött, és sikerült a szunniták lakta várost teljesen körbekeríteni.

A terepszínű katonai ruhát viselő Amiri a harcok helyszínéről nyilatkozott az állami televíziónak, mellette pedig Haider al-Abádi iraki kormányfő állt, az iraki terrorellenes erő fekete egyenruhájában.


A múlt év végén Abádi azt mondta, hogy 2016 lesz az Irakot két éve megtámadó Iszlám Állam feletti végső győzelem éve.

Amiri a héten arról is beszélt, hogy a síita milíciák csak a körbekerítési műveletekben vesznek részt, és a hadseregre bízzák Fallúdzsa ostromát. A síita koalíció kizárólag a hadsereg kudarca esetén lép be a városba.

A hadsereg az utóbbi napokban több mint 250 robbanószerkezetet hatástalanított, amelyeket a környező utakon és településeken helyeztek el a dzsihadisták a kormányerők hátráltatása céljából – közölte az állami televízió.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken arról tájékoztatott, hogy nagyjából 50 ezer civil rekedt Fallúdzsában, a szélsőséges szunnita harcosok ugyanis nem engedik őket elmenekülni. Akiknek ez csütörtökig mégis sikerült – mindössze 800 emberről van szó -, azok azt mondták, hogy az éhezés miatt többen meghaltak a városban.

Ariane Rummery, az UNHCR szóvivője később közölte, pénteken mintegy 820 családnak sikerült minden holmiját hátrahagyva elhagynia a várost.

Az Egyesült Államok által is támogatott katonai művelet hétfői kezdete óta 50-en haltak meg a városban: 20 fegyveres és 30 polgári lakos – tudatta egy fallúdzsai kórházi forrás. Az amerikai hadsereg becslése szerint a városban 500-700 dzsihadista harcos lehet.

Steve Warren ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője közölte, a katonai szövetség eddigi légicsapásai 70 dzsihadistával végeztek, köztük a szélsőségesek fallúdzsai parancsnokával. Máher al-Bilavi két napja halt meg, s bár a parancsnok halála nem fogja a szélsőségeseket a harc befejezésére kényszeríteni, mégis nagy csapás a várost védő dzsihadistáknak.

Warren hozzátette, a koalíció 20 légicsapást hajtott végre az utóbbi négy napban a város visszavételére irányuló műveletek keretein belül.

Az ENSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy Fallúdzsában egyre több olyan civil férfit öl meg az Iszlám Állam, aki nem hajlandó a dzsihadisták oldalán harcolni. Az UNHCR szerint “drámai mértékben emelkedett” a férfi áldozatok száma a városban.

Moszul után Fallúdzsa az Iszlám Állam legfontosabb fellegvára Irakban. A szélsőségesek 2014 januárja óta tartják kezükben a várost. Segélyszervezetek nemrég már jelezték, hogy humanitárius katasztrófától tartanak a településen.

Az UNHCR arról is beszámolt pénteken, hogy jelentősen emelkedett azoknak az irakiaknak a száma, akik Szíriába próbálnak menekülni Moszulból. Májusban csaknem 4300 iraki érkezett a északkelet-szíriai el-Haszake tartományba.

Kapcsolódó Cikkek