2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Egyéb VI.kerület

Megküzdött Szent Margittal a fiatal színésznő

Koncz Andrea még csak négy éve állandó tagja az Újszínház társulatának, mégis ráosztották a fesztivál nyitó- és záródarabjának komoly főszerepeit, amelyekben a színésznő két példamutató, karakteres, mélyen hívő történelmi személyiséget formál meg a színpadon.

A fiatal művésznő is hívő és egyben olyan világi ember, aki szereti a mitologikus irodalmat és a szentírásokat, amelyek megalapozzák mai kultúránkat. Istenhitét leginkább mégis a személyes, intim kapcsolat jellemzi, így nehezen tud azonosulni Szent Margit aszkéta, önfegyelmező jellemével.


Koncz Andrea1

– Margittal nagy harcom volt a próbák alatt. Nehezen tudtam azzal a fajta vallási szertartással azonosulni, hogy az ember Istenhez vezető legrövidebb útja Jézus fájdalmainak megélésén keresztül vezet. Sokáig tartott megértenem, hogyan is van ez. Mert ha Jézus értünk halt meg, és miattunk ment végig a Via Dolorosán, nekünk attól még nem kell úgy szenvednünk – magyarázta a fiatal színésznő.

A királynő aranyból van (Stuart Mária) és Az áldozat (Szent Margit legendája) című előadásokban a középkor letűnt önfegyelmező eszközein túl a művésznőt mindkét darab jóságra való törekvése nyűgözte le leginkább. Az előbbiben az, hogy egy fiatal királynő az udvari intrikák dacára hogyan őrzi meg az erényt és a tisztaságot, míg utóbbiban Szent Margit üzenete a világnak, hogy válasszuk a műveltségre, lelkiségre való törekvést a külcsín, hedonizmus helyett.


A Kocsis István tollából született, Nagy Viktor rendezésében színpadra állított két szenvedélyes dráma modern szellemiségét az ifjú színésznő játéka minden bizonnyal a fiatalabb generáció számára is átélhetővé tesz. Koncz Andrea korosztályát ma, 2016 tavaszán is a nagy történelmi hősnőkéihez hasonló személyes problémák foglalkoztatják.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.