2020. augusztus 08., szombat
László

Külföld

Megmászta Mount Everestet, lefelé jövet meghalt

A Mount Everest csúcsáról lefelé tartva meghalt egy magashegyi betegségben szenvedő, harmincöt éves holland hegymászó – közölte szombaton az expedíció szervezője; az idei hegymászó szezonban ez az első haláleset a világ legmagasabb hegycsúcsának közelében.

Paszang Purba, a katmandui Seven Summit Treks munkatársa elmondta, Eric Arnold szombatra virradó éjszaka vesztette életét. A hegycsúcsról társaival együtt leereszkedő hegymászónál megfelelő mennyiségű palackozott oxigén volt, azonban folyamatosan gyengeségre panaszkodott és a kilencszáz méterrel a csúcs alatt fekvő, négyes táborban meghalt – tette hozzá.


Purba közölte: a továbbra is a 8848 méter magas csúcs közelében tartózkodó hegymászócsapattal nagyon rossz az összeköttetésük, így egyelőre nem tud többet Arnold halálának körülményeiről. Hozzátette, több napig is eltarthat, mire a holttestet le tudják vinni a lejtőkön és ehhez több emberre is szükség lehet.

A Rotterdamból származó Arnoldnak ötödik nekifutásra sikerült meghódítania a Mount Everestet. Egy helyi televíziós csatornának egy idén készült interjúban azt mondta, gyerekkori álma volt, hogy feljuthasson a világ tetejére. A beszélgetésben hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy a balesetek kétharmada a visszaúton történik, és az expedíció legveszélyesebb része még hátravan, amikor a legtöbben már úgy gondolják, elérték a céljukat.


Ausztrál médiaértesülések szerint szombaton egy ausztrál hegymászó is életét vesztette a Mount Everesten.

Az NTB norvég hírügynökség arról számolt be, hogy egy 45 éves norvég nőt két serpa segített le a hegycsúcsról szombaton, miután hóvakságot kapott.

Az idei hegymászó szezon kezdete óta több százan vágtak neki a Mount Everest meghódításának. A kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően május 11. óta több mint 330 hegymászó érte el a csúcsot.

Kapcsolódó Cikkek