2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Megnyitották a világ első 3D-s nyomtatással épített épületét

Felavatták kedden Dubajban a világ első háromdimenziós nyomtatással épített, működő irodaépületét, amely a jövő munkahelyének leginnovatívabb formáit testesíti meg.

A 250 négyzetméter alapterületű, egyszintes épületet egy hat méter széles, 36 méter hosszú és 40 méter magas nyomtató készítette el, amely automata robotkart használ. A nyomtatóban különleges összetételű cementet használtak – közölte a dubaji kormány.


“Ez az első 3D-s nyomtatással készült épület a világon, amely nemcsak egy épület, hanem egy működő irodaház személyzettel – hangsúlyozta Mohamed el-Gergavi kabinetminiszter.

Az íves formájú épületet 17 nap alatt húzták fel, 140 ezer dollárba került, és építtetőjének, a Dubai Future Foundation vállalatnak ad otthont átmenetileg a város központjában, a nemzetközi pénzügyi központ közelében.

Gergavi hangoztatta, hogy becslések szerint az új technológiai 50-70 százalékkal csökkentheti az építési időt és 50-80 százalékkal a szükséges munkaerőt.

Dubaj azt tervezi, hogy az emírségek épületeinek 25 százalékát 3D-es nyomtatással fogják elkészíteni 2030-ra – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek