2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Megölték az Iszlám Állam egyik legveszélyesebb vezérét!

A tunéziai hadsereg végzett az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet helyi ágának egyik legveszélyesebb dzsihadista vezérével – jelentette be csütörtökön az észak-afrikai ország védelmi minisztériuma.

Szejfeddín Dzsameli, aki ismert Abu Káká néven is, a Zsund al-Hiláfá (a kalifátus katonái) nevű csoport egyik vezetője volt. A terrorista vezért egy éjszakai rajtaütés során ölték meg egy elit katonai egység tagjai az ország központi részében. A razzia során fegyvereket is lefoglaltak a hatóságok.


Tunéziában Zin el-Abidin ben Ali egykori államfő 2011-es elűzése óta megnőtt a fegyveres dzsihadista mozgalmak jelenléte. Az IÁ tavaly három súlyos terrortámadást hajtott végre, amelyek összesen hetvenkét halálos áldozatot szedtek.

A katari látogatáson tartózkodó Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai köztársasági elnök csütörtökön elmondta: országának a dzsihadisták elleni harc eddig nagyjából 3,5 milliárd euróba (közel 1 billiárd forintba) került. A pénzt “jobb lett volna a gazdaságba fektetni, de a jelenlegi körülmények között szükséges, hogy a terror elleni harc és a biztonság szavatolása elsőbbséget élvezzen” – jelentette ki.


Március 7-én iszlamisták ütöttek rajta a tunéziai hadsereg és rendőrség ellenőrzőpontjain és laktanyáin a Líbiával szomszédos területen, az összecsapásokban legalább 45-en vesztették életüket, köztük 13 katona és hét civil is.

Tavaly márciusban pedig a tuniszi Bardo Múzeumban 20 turistával és egy rendőrrel végeztek szélsőségesek, míg június végén Szúsza strandján 38 külföldi turistát ölt meg egyetlen támadó.

Tunéziából több ezren csatlakoztak az IÁ-hoz Irakban, Szíriában és Líbiában is. Az észak-afrikai állam, hogy megakadályozza az iszlamista fegyveresek beszivárgását, a Líbiával közös mintegy 500 kilométer hosszú határán kétszáz kilométer hosszú akadályrendszert épített. Az akadályrendszer a határvonalon épített vizesárokból, illetve a mellette felhúzott több méter magas és széles homokgátból áll, amelyre megfigyelő rendszert szerelnek fel.

Kapcsolódó Cikkek