2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Egyéb II.kerület

Megörökítették Romek Strzałkowski emlékét

Mansfeld Péter egykori iskolája, a Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium épületének falán emléktáblát avattak Romek Strzałkowskinak, az 1956. június 28-i poznańi sortűz 13 éves áldozatának.

Romek önk2

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntője Romek Strzalkowski emléktáblájának avatása alkalmából a Medve utcában

Romek önk még2

Láng Zsolt II. kerületi polgármester Romek Strzalkowski, az 1956-os poznani sortűz legfiatalabb áldozata és Mansfeld Péter, a Csik Ferenc Iskola falán lévő emléktáblájánál

Az Országgyűlés Hivatala és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága idén, a magyar−lengyel szolidaritás évében, az 1956-os poznańi és magyarországi forradalom 60. évfordulóján állított emléktáblát Romek Strzałkowskinak, a 13 éves lengyel diáknak, aki a „poznańi csütörtök” megmozdulásaiban vesztette életét a karhatalom golyója által.


A táblát a Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium épületén avatták május 5-én. Az intézmény volt az egykori iskolája a lengyel ifjú magyar sorstársának, Mansfeld Péternek, aki a forradalom idején még csak 15 éves volt, és a Széna téri felkelők csoportjában vett részt az eseményekben, majd 1958-ban halálra ítélték és 1959. március 21-én, néhány nappal a 18. születésnapa után kivégezték. A két fiú emléktáblája most egymás mellett áll.

A kommunizmus ifjú áldozatainak, Romek Strzałkowskinak és Mansfeld Péternek az emlékét Poznańban tábla és utcanév őrzi.


Az eseményre ellátogatott és beszédet mondott Marek Tadeusz Kuchciński, a lengyel Szejm és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke.

A megjelenteket Makovecz Éva, a Csik Ferenc iskola igazgatója köszöntötte. A megemlékezésen részt vett többek között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő és Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő. A II. kerületi önkormányzat képviseletében Láng Zsolt polgármester helyezett el koszorút az emléktábláknál. A táblaavatásra eljött Mansfeld László, Mansfeld Péter testvére is. A műsorban közreműködtek a Csik Ferenc iskola és a Budapesti Lengyel Iskola diákjai. (Forrás: Budai Polgár)

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.