EUR: 345,90 Ft
CHF: 321,05 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Merkel megijedt az AfD előretörése miatt

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke irányváltást sürget pártjánál a legnagyobb parlamenten (Bundestag) kívüli politikai erő, az Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése miatt – írta kedden a Bild című német napilap.

A beszámoló szerint Angela Merkel a CDU hétfői elnökségi ülésén azt mondta, hogy a pártnak többet kell foglalkoznia a konzervatív, a politikai középtől jobbra álló szavazókkal, és új stratégiát kell kidolgoznia arról, hogy miként viszonyuljon az AfD-hez.


A pártelnök-kancellár úgy vélte, nincs értelme állandóan “ütni” az AfD-t és szavazóit, mert a támadások “szolidaritási hatást” váltanak ki, vagyis a párt és a támogatók egyre inkább összezárnak – írta a Bild.

“Nincsen semmiféle új stratégia” – reagált a beszámolóra Angela Merkel kedden Berlinben.


A CDU-nak van elég szellemi muníciója, hogy vitába szálljon “más véleményekkel, így az AfD véleményével is, méghozzá nem habzó szájjal” és általánosító előítéletek nélkül – mondta a politikus egy francia oktatási nyelvű berlini gimnáziumban tett látogatása alkalmából német hírportálok beszámolói szerint.

Azonban a CDU-nak határozottabban kell megfogalmaznia, hogy “mit akarunk, hová tartunk és mi a meggyőződésünk” – tette hozzá Angela Merkel.

A gimnáziumban tartott pódiumbeszélgetésen Angela Merkel a francia belpolitikai helyzetről szólva a többi között elmondta: “igyekszem majd hozzájárulni ahhoz, hogy más pártok erősebbek legyenek, mint a Nemzeti Front”.

Úgy vélte, a Nemzeti Front – amellyel az AfD több vezetője szorosabb együttműködést szorgalmaz – olyan politikai erő, amellyel szembe kell szállni, éppen úgy, mint azokkal a németországi erőkkel, amelyek “nagyon negatívan beszélnek az Európai Unióról, amint az az AfD programjából is kitűnik”.

A többi között az AfD-re és a Nemzeti Frontra is jellemző erőteljesen iszlámkritikus nézetekre utalva megjegyezte: “nem tartom szépnek, hogy egyes országok azt mondják, hozzánk nem jöhetnek muszlimok”. Az ilyen hozzáállás nem egyeztethető össze a vallásgyakorlás szabadságának európai értékével – mondta Angela Merkel.

A CDU kereszténydemokrata, liberális és konzervatív irányzatokat összefogó jobbközép néppárt, Angela Merkel 2000 óta vezeti, és a legtöbb elemző szerint korszerűsítette és újrapozícionálta. A CDU így szakított olyan hagyományos konzervatív nézetekkel, mint például a védelempolitikában a kötelező sorkatonai szolgálat fenntartásának szükségessége, az energiapolitikában az atomenergia alkalmazásának támogatása, vagy a “három K” elve a családpolitikában, amely a gyerekek-konyha-templom (Kinder, Küche, Kirche) háromszögben jelölte ki a nők helyét.

A 2013-ban alakult AfD vasárnap elfogadott programjában hazafias, modern konzervatív pártként határozza meg magát, és a 16 tartomány közül már 8-ban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. A párt így esélyt szerzett arra, hogy tényezővé váljon az országos politika jobboldali térfelén. Ez kihívás a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségnek, amely fennállása óta arra törekszik, hogy tőle jobbra ne vesse meg a lábát számottevő erő.

A Forsa közvélemény-kutató intézet kedden ismertetett felmérése szerint az AfD országos támogatottsága 9 százalékos, ami ugyan 1 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, de csaknem a kétszerese a Bundestagba bejutáshoz szükséges 5 százaléknak. A CDU 34 százalékon áll, 1 százalékponttal erősödött.

Kapcsolódó Cikkek