EUR: 326,25 Ft
CHF: 289,10 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Arculatváltás az MVM-nél

Miklós Edit: életem legjobb szezonját futottam

Új edzővel vág neki a felkészülési időszaknak Miklós Edit. A lesiklás szakági rangsorát 14. helyen záró síelőnő élete legjobb szezonját futotta, a következő téli olimpián pedig aranyéremért szeretne küzdeni.

Miklos1

Miklós Edit és Stefan Abplanalp

Alig ért véget a síszezon, Miklós Edit előtt máris a felkészülési időszak áll a 2016/2017-es idényre. Céljai elérésében új edző, Stefan Abplanalp segíti, aki legutóbb fiatal svájci versenyzőket edzett, de korábban is nagy sí nemzetek – az amerikai és a norvég – női gyorsasági válogatott versenyzőinek nyújtott szakmai segítséget.


Miklós Editnek szüksége is lesz a segítségre, hiszen július 1-jén már kezdődik a kvalifikációs időszak a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára. – Új kihívást kerestem, és megtaláltam. Eddig mindig nagy sí csapatokkal foglalkoztam, most viszont egy kisebb sí nemzethez szerződtem, mert Editben nagyon sok lehetőséget látok. Megvan benne a képesség arra, hogy érmet szerezzen a világkupában és a vébén – mondta Stefan Abplanalp a közös munkával kapcsolatban. Hozzátette, júniusban mennek először hóra Edittel, majd augusztusban megkezdik a célzott felkészülést a szezonra. – Sokat edzünk majd óriásműlesiklást és szuper-G-t is, a begyakorolt technikai tudást pedig a lesiklásba is beépítjük. A szövetséggel együtt az a célunk, hogy hosszabb távon maradandót alkossunk, ezért azt is figyelemmel kísérem majd, milyen potenciál van a fiatal versenyzőkben – emelte ki az edző.

Nem volt még ennyire elől


Miklós Edit egyébként élete szezonját zárta. A 2015/2016-ös szezon utolsó versenyén alpesi sízőnőnk a Svájcban zajló Világkupa-sorozat márciusi döntőjében a 14. helyre érkezett be lesiklásban, ezzel pedig az is eldőlt, hogy a szakági összesítésben is a 14. pozícióban zárta a teljes szezont. – Felemás érzések kavarognak bennem, hiszen a futam előtt még a 11. helyezést mondhattam a magaménak, a St. Moritz-i pálya azonban ezúttal nem kedvezett, így néhány helyet veszítettem a végelszámolásnál – értékelt a versenyző, amikor a frissen befejezett szezonjáról kérdeztük. A Csíkszeredán született alpesi síző ugyanakkor azt is elmondta, hogy az előzetes várakozásoknak így is sikerült maximálisan megfelelnie, hiszen a tavaly novemberi rajt előtt az első 15 hely valamelyikét tűzték ki célul a szakági összesítésben. – Ez összejött, szóval elégedett vagyok az eredménnyel, mert bár ezúttal elmaradt a pódium, azért mégis karrierem legjobb szezonján vagyok túl – fogalmazott a klub színekben az MTK-t erősítő sportoló.

Pedig Miklós Edit könnyűnek éppen nem nevezhető versenyidőszakot hagyott a háta mögött, hiszen gyakorlatilag edző nélkül teljesítette a versenyeket. Walter Hubmanntól még az idény rajtja előtt búcsúzott el a stáb, mert úgy érezték, a tréner habitusa nem passzol Miklós Editéhez. – Edző nélkül persze bonyolultabb volt a felkészülés,– reagált a helyzetre a 2014-es téli olimpián lesiklásban a 7. helyezést megszerző síző.– A mostani futamok majdnem felét a top 10-ben zártam, ami nem rossz, de szeretném magamat beverekedni tartósan a top 6-ba – vetítette előre Miklós Edit.

Támogatás nélkül nem megy

Persze a nyugodt felkészüléshez a szakmai támogatáson kívül az anyagi háttér biztosítása is elengedhetetlen, a sportoló pedig ebből a szempontból sincs egyedül: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2015 után 2016-ban is főszponzorként segíti a versenyző munkáját. A finanszírozás kérdése azért is kardinális, mert az alpesi sí profi szinten űzése nem olcsó mulatság. – Úgy fogalmaznék, hogyha adott húsz százalék tehetség, a száz százalékos teljesítményhez hiányzó további nyolcvanat az anyagiak teszik ki, mert ez a sportág nagyon drága – húzta alá a tavaly itthon a második legjobb női sportolónak megválasztott Miklós Edit. Az, hogy az MVM beállt a síző mögé, többek között azt jelenti, hogy az edzőtáborok és a versenyek költségei biztosítottak, de a szakmai csapat szükségletei is nagyjából megoldottak. A külföldi versenytársak körülményeinek eléréséhez azonban további forrásokra is szükség lesz. – Az MVM mecénási szerepe nem csak számomra óriási segítség, hanem a sportág egészének is, hiszen a cégcsoport az utánpótlást is felkarolta és ha ez továbbra is így marad, akkor egyre többen leszünk majd képesek sikereket elérni – emelte ki.

Miklós Edit a következő szezonon túl már a 2018-as téli olimpiára is előretekint. – Aranyérmet akarok nyerni a 2018-as téli játékokon, ez a vágyam, ezért dolgozom. Az, hogy az utána következő olimpián ott leszek-e, még nem tudom. Az is célom, hogy ezt a sportágat minél komolyabb szintre fejlesszem Magyarországon, úgy érzem, hogy az elmúlt években jó irányba haladunk – mondta a síelő.

Mérföldkő lehet a 2018-as téli olimpia

A Magyar Sí Szövetség számára a terv az, hogy a magyar csapat a lehető legtöbb kvótát megszerezze Pjongcsangra, ami a megszigorított kvalifikációs rendszerben nem lesz könnyű. Az olimpiára ugyanis a világranglistán elfoglalt helyezés alapján lehet kijutni, így a pjongcsangi kvóták szempontjából a 2018. januári állás számít majd.

– Nagyon komolyan vesszük a pjongcsangi játékokat. Alpesi síben, mint a fő szakágban, öt-hat kvóta a célkitűzésünk, de a többi sportágban is szeretnénk, ha lenne magyar induló. Sílövészetben és sífutásban van még reális esély az olimpiai részvételre, a síugrás és a szabadstílusú még gyerekcipőben jár – mondta Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség főtitkára. Miklós Edit felkészülésével kapcsolatban rámutatott: “A jelenlegi helyzetből kell kihoznunk a legtöbbet, bár mostani vállalásaink mondhatóak vakmerőnek, úgy gondoljuk, Miklós Edit megérdemli, hogy olyan stábbal és olyan körülmények között készüljön, versenyezzen, amely nagyjából megközelíti a legjobb alpesi sízőkéit”.

A szövetség a modern világkupák történetének első magyar férfi pontjait megszerző Samsal Dalibornak is magasabb szintű felkészülést szeretne biztosítani, és az osztrák Walter Hubmann irányításával Európa Kupa-csapatot is létrehoz, melynek elsősorban ifjúsági korú sízők lesznek a tagjai. (x)

Kapcsolódó Cikkek

 • Mérföldkövek az MVM külpiaci szereplésében

  Mérföldkövek az MVM külpiaci szereplésében

  Külképviseleti irodák nyitásával kívánja szereplését hatékonyabbá tenni a külpiacokon az MVM Zrt.. Moszkvában és Brüsszelben már megtörtént a nyitás, a következő állomás Pozsony.

 • Arculatot vált az MVM Csoport

  Arculatot vált az MVM Csoport

  Közel tíz év után vált arculatot a legnagyobb nemzeti tulajdonú energiaipari cég, az MVM Zrt. Dr. Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója a Lokálnak elmondta, a régi logó lecserélése azért vált szükségessé, mert a társaságcsoport mind üzleti stratégiájában, mind a vállalati kultúrában új irányt tűzött ki maga el.

 • Jó szelet fogott Berecz Zsombor az MVM-mel

  Jó szelet fogott Berecz Zsombor az MVM-mel

  Pontért utazik a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékokra Berecz Zsombor. A magyar vitorlázó a Lokálnak adott interjújában arról is beszélt, hogy az augusztusi versenyen apróságokon múlik majd a végeredmény.

 • Ugrásra készül az MVM Csoport

  Ugrásra készül az MVM Csoport

  Az évtized végéig megduplázná és 200 milliárd forintra emelné az éves üzleti eredményét az MVM-Csoport – többek között erről is beszélt a Lokálnak adott interjújában Kóbor György.