2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb XIV.kerület XV.kerület

Nem egyszerű felüljáró, déli kapu!

átjáróA körvasúti töltés alatt vezető kis aluljáró az Erzsébet királyné útja–Kolozsvár utca között valamikor Rákospalota és Pestújhely déli kapuja volt.

Az 1800-as évek végén a körvasút ezen a szakaszon igazi senki földjén haladt keresztül, ekkor itt még csak egy kereszteződés volt sorompóval. 1896-ban elkészült az újpesti vasúti híd, a körvasutat bővíteni kellett – meséli blogjában Palotabarát. 1913-ban megkezdődött a körvasút második vágányának kiépítése és egyes szakaszokon a töltés megemelése. A helyi sajtó – a Pestújhely című újság – a legkisebb ezzel kapcsolatos eseményről is beszámolt. Az Erzsébet királyné úti aluljáró építésének idejére a sorompós átkelést meg kellett szüntetni és ideiglenes átjárót kellett létrehozni, amelynek útszakaszát Pestújhely községnek kellett kiépítenie. A község által kiküldött munkások azonban elnézték a térképet, és nem az Árvavár utcánál kezdtek építkezni, hanem fél napig szedegették fel az Erzsébet királyné úti átjáró kockaköveit – másik fél nap volt, mire visszarakták. A háború miatt az új vasúti híd és az ezáltal létrejött aluljáró teljes egészében 1925-re lett kész, vagyis közel tíz évig épült, és elkészültekor nagyjából úgy nézett ki, mint ma.


(Kerületünk közlekedéstörténetéről bővebben a bpxv.blog.hu-n olvashat.)

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.