EUR: 326,19 Ft
CHF: 288,91 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Egyéb XIV.kerület XV.kerület

Nem egyszerű felüljáró, déli kapu!

átjáróA körvasúti töltés alatt vezető kis aluljáró az Erzsébet királyné útja–Kolozsvár utca között valamikor Rákospalota és Pestújhely déli kapuja volt.

Az 1800-as évek végén a körvasút ezen a szakaszon igazi senki földjén haladt keresztül, ekkor itt még csak egy kereszteződés volt sorompóval. 1896-ban elkészült az újpesti vasúti híd, a körvasutat bővíteni kellett – meséli blogjában Palotabarát. 1913-ban megkezdődött a körvasút második vágányának kiépítése és egyes szakaszokon a töltés megemelése. A helyi sajtó – a Pestújhely című újság – a legkisebb ezzel kapcsolatos eseményről is beszámolt. Az Erzsébet királyné úti aluljáró építésének idejére a sorompós átkelést meg kellett szüntetni és ideiglenes átjárót kellett létrehozni, amelynek útszakaszát Pestújhely községnek kellett kiépítenie. A község által kiküldött munkások azonban elnézték a térképet, és nem az Árvavár utcánál kezdtek építkezni, hanem fél napig szedegették fel az Erzsébet királyné úti átjáró kockaköveit – másik fél nap volt, mire visszarakták. A háború miatt az új vasúti híd és az ezáltal létrejött aluljáró teljes egészében 1925-re lett kész, vagyis közel tíz évig épült, és elkészültekor nagyjából úgy nézett ki, mint ma.


(Kerületünk közlekedéstörténetéről bővebben a bpxv.blog.hu-n olvashat.)

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 • Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  Csak az UVSE tudta megállítani a lányokat

  A bajnokság második helyét szerezte meg a DUE- Maarsk Graphics női vízilabda csapata, amely egészen a fináléig menetelt, ahol csak a címvédő UVSE együttesének sikerült megállítania Mihók Attila tanítványait.