EUR: 344,42 Ft
CHF: 319,98 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Obama Clintonon és Trumpon viccelődött

Elnöksége utolsó, a fehér házi tudósítóknak rendezett gálavacsoráján vett részt szombat este Barack Obama. Az elnök nem takarékoskodott az élcelődéssel, odaszúrt Donald Trumpnak és Hillary Clintonnak egyaránt.

A Fehér Ház tudósítói minden évben megrendezik gálavacsorájukat, és ez a washingtoni politikai és társadalmi élet egyik fontos eseménye, megjelenik rajta a mindenkori amerikai elnök, a kormány sok tagja, politikusok, közéleti személyiségek, a művészvilág reprezentánsai. Így volt ez szombat este is, a vendégek között volt Ashton Carter védelmi miniszter és Bernie Sanders vermonti szenátor, a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa. Ugyanakkor nem volt jelen a várható két elnökjelölt: Donald Trump és Hillary Clinton.


A hagyományosan humoristák fellépésével színesített estély megnyitó beszédének elején Obama mindjárt oda is szúrt Hillary Clintonnak, amikor így fogalmazott: “Ez a nyolcadik és utolsó részvételem elnökként a gálán, és izgatott is vagyok, mert ha a beszédem jól sikerül, akkor felhasználom jövőre a Goldman Sachsnál tartandó beszédemben”.

Az utalás, amelyet a vendégek nevetéssel és tapssal fogadtak, egyértelmű: Hillary Clintont a kampányban gyakran támadják, mert a Goldman Sachsnál és a Wall Street más nagybankjainál több százezer dollárral honorált előadásokat tartott.


De nem takarékoskodott az elnök a republikánusoknak intézett kitételekkel sem. Reince Priebushoz, a Republikánus Párt jelenlévő elnökéhez fordulva azt mondta: “soha nem látszott ígéretesebbnek a republikánus vég, gratulálok a sikerekhez”.

Obama, akinek népszerűsége az elnökjelöltségért folyó kampány idején folyamatosan növekszik, híres a humoráról, és most sem okozott csalódást.

Hillary Clintont, a demokraták esélyes elnökjelöltjét nagynénihez hasonlította, aki azért nem sikeres a fiatal választók körében, mert alig van fogalma arról, hogyan kell használni a Facebook közösségi oldalt, Bernie Sanders vermonti szenátort, Clinton vetélytársát pedig “elvtársnak” titulálta. “Kicsit meg vagyok bántva, hogy Donald Trump nincs itt ma este, hiszen olyan jól éreztük magunkat legutóbb. Igazán meglepő: tele van ez a terem riporterekkel, hírességekkel, kamerával, ő pedig nincs itt?! (…) Vajon mit csinál ehelyett? Otthon eszik egy Trump-sztéket és inzultáló twittereket küld Angela Merkelnek?” – tette fel a kérdést az elnök, akinek szavait tapsok szakították meg.

Említette Trump külpolitikai tapasztalatlanságát is. “A republikánus elit azt állítja, hogy Donaldnak nincs elég külpolitikai tapasztalata ahhoz, hogy elnök legye. Dehogynem! (…) Éveket töltött azzal, hogy találkozott a világ vezető személyiségeivel: Svédország szépével, Miss Argentinával és Azerbajdzsán szépével”- mondta az elnök.

Obama mindazonáltal elegánsan ugyan, de utalt ara is, hogy szerinte ki lesz jövőre az elnök.

“Jövőre valaki más lesz majd itt, és mindenki kitalálhatja, hogy ki lesz ez a nő” – fogalmazott.

Voltak komoly pillanatai is az estélynek. Például amikor Obama elnök tisztelettel adózott Jason Rezaiannak, a The Washington Post újságírójának, akit idén februárban – tizennyolc hónapi raboskodás után – bocsátottak szabadon Iránban. Rezaian jelen volt a gálán, az elnök barátian ölelte át.

Az elnököt – aki beszéde végén leejtette a mikrofont, és a pályáját a napokban befejező Kobe Bryant kosárlabdázó szavaival búcsúzva azt mondta: itt vége – ováció és taps köszöntötte.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezen felül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

 • Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért – írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán.