2020. augusztus 08., szombat
László

Belföld

Orbán Viktor az oktatási rendszerről és az újabb rezsicsökkentésről

Jobb lenne, ha több fiatal lenne, de ez csak családpolitikával érhető el. A magyar gazdaságban megvan a pénz egy korszerű oktatási és modern oktatási rendszerhez. A jövő évi költségvetésben javasolt élelmiszeráfa-csökkentés pedig a kispénzűeknek jelenti a legnagyobb segítséget – jelentette ki a 180 percben a kormányfő.

Van pénz a korszerű oktatási rendszerhez


Orbán Viktor az interjúban beszélt arról is, hogy a magyar gazdaságban megvan egy korszerű, modern ismereteket nyújtó, kiszámítható és megbízható oktatási rendszerhez szükséges pénzösszeg. Hozzátette: az idei költségvetés módosítása a pedagógusokkal kötött megállapodás miatt szükséges. “S miután a gazdaság jól teljesített – bár az utolsó negyedévben azért vannak árnyékok – (…), felelősen lehet vállalni a 2016-os költségvetés módosítását, amellyel tudjuk növelni az oktatásra fordított pénzösszegeket” – fejtette ki.

Gyerekvállalást segítő családpolitika


Az valóban jobb lenne, ha több fiatal lenne, de ez csak családpolitikával érhető el – hangsúlyozta. Magyarországon “ha megtaláljuk azokat a gazdasági eszközöket, hogy a családok úgy érezzék, tudnak boldogulni két, három, négy, öt gyermekkel is, akkor szerintem ezt majd vállalni fogják. (…) De ezt ne kérjék rajtam, rajtunk számon néhány év elteltével. Ehhez még kell nekünk egy-két parlamenti ciklus” – fejtette ki a miniszterelnök.

Újabb rezsicsökkentés

A 2017-es költségvetésben javasolt élelmiszeráfa-csökkentésről szólva a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ez a kispénzűeknek jelenti a legnagyobb segítséget, hiszen az ő jövedelmükből megy a legnagyobb arányban kiadás az alapvető létfenntartási cikkekre. Szólt az éttermi szolgáltatásokat terhelő áfa 18 százalékra tervezett csökkentéséről is, amit azzal magyarázott, hogy a mostani adóterheket a vendéglátásban törvénytisztelő módon alig lehet kigazdálkodni. Megjegyezte, hogy ő egy lépésben szerette volna 5 százalékra mérsékelni a vendéglátás forgalmiadó-terhét, “de a pénzügyminiszternek igaza van, ezt egy lépésben megtenni több mint istenkísértés”. Ezért elfogadta Varga Mihály álláspontját, hogy első körben 18 százalékra csökkentsék a terhet, majd vizsgálják meg, hogy 2018-ra lehet-e tovább mérsékelni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek