EUR: 345,96 Ft
CHF: 321,67 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Budapest

Oroszul gávárilni

Kossuth lajos utca-fortepanMost, hogy vészesen közeledik a megfejthetetlen definíciójú május 9-e (győzelem napja, felszabadulás versus felszabadúlás, megszállás), érdemes elgondolkodni a több évtizedig ideiglenesen hazánkban állomásozó Déli Hadseregcsoport hagyatékáról. Elhagyott szovjet laktanyákból vásárolt fegyverek, tankok és ipari mennyiségű gázolaj a kilencvenes évek elején, a panel lakótelepek, a szovjet mintára épülő városok (lásd a kitelepített Dunapentelére épülő Sztálinváros), na meg a vegyes házasságok.

Mert a szerelem férfi és nő között gyönyörű és gyümölcsöző lehet – és van, amikor felettébb hasznos is. Mint jó néhány szovjet katonának, akik letelepedtek, családot alapítottak és ezért már nem kellett visszatérniük a peresztrojka és glasznoszty színesítette, széthulló Szovjetunióba.


Ez – is – változott azért az évtizedek alatt.

Egy magyar–orosz vegyes házasság van ismerősi körünkben is, ahol a gyermekek fejlődése érdekében egészen érdekes elvek mentén zajlik a kommunikáció.

A kiindulási pont: anyuka orosz, apuka magyar, lakhely Magyarország.

Gyereknevelés nyelve: vegyes.

Formája: érdekes. Apuka nem beszélhet a gyerekekhez oroszul, anyuka nem beszélhet a gyerekekhez magyarul. Az ok: a gyerekek akkor sajátítják el tökéletesen a nyelveket (magyar, orosz), ha csak a kifogástalanul, anyanyelven és szépen beszélő szülővel értekeznek az adott nyelven.

Elsőre furcsa, másodikra is, de mégis van benne ráció: így a legfogékonyabb korban két nyelvet tökéletesen elsajátítanak a lurkók – és ennél nagyobb boldogságot nagyszülőknek, rokonoknak nem is okozhatnak.

Már csak egy kérdés maradt: a szülők milyen nyelven kommunikálnak egymással a gyerekek előtt? Mert valamelyik biztosan hibás lesz majd…

Kapcsolódó Cikkek