EUR: 346,08 Ft
CHF: 321,32 Ft
2020. augusztus 14., péntek
Marcell

Arculatváltás az MVM-nél

Ötmilliárdos naperőművet avatott az MVM

Átadták az MVM Csoportba tartozó MVM Hungarowind Kft. pécsi naperőművét. A tisztán megújuló energiát hasznosító egység a maga nemében az egyik legnagyobb létesítmény az országban: éves szinten körülbelül 15 ezer tonnával csökkenti majd az ország szén-dioxid-kibocsátását. A beruházás közel ötmilliárd forintból valósult meg.

MVM pécsi naperőmű átadás, napelem kollektorok

Fotó: Máté Krisztián

Múlt hét csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták az MVM Hungarowind Kft. fotovoltaikus erőművét Pécsett. A naperőmű európai uniós, állami és a cég saját forrásaiból épült meg rekordidő alatt, a kivitelezés alig három hónapot vett igénybe. A feszített tempó a projekten dolgozók létszámán is meglátszott, csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott a kivitelezésen. A teljes fejlesztés 4,9 milliárd forintba került, ebből 4,2 milliárd forintot az unió finanszírozott.


A beruházás méreteire jellemző, hogy több mint 38 ezer napelem telepítését foglalja magában több mint 10 hektár területen. A helyszín érdekessége, hogy korábban a pécsi hőerőmű egykori, mára felszámolt és teljes mértékben rekultivált zagyterülete volt. A telephely így tehát maximálisan környezetbarát módon hasznosult.

A létesítmény évente valamivel 10 millió kWh feletti villamos energia előállítására képes. Csak viszonyításképpen: a magyar háztartások éves átlagos villamosenergia-fogyasztása durván háromezer kWh, ezt tehát azt jelenti, hogy a pécsi erőmű éves termelése 3300-nál is több háztartás éves felhasználását tudná fedezni. Ez a képesség persze egész Magyarországnak jó hír, hiszen közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. A releváns kormányrendelet szerint a zöldáram közintézményekhez – iskolákhoz, kórházakhoz, hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szociális intézményekhez, sportközpontokhoz – kerül országszerte, tehát a lakosság is mindenképpen érezni fogja kedvező hatását.


MVM pécsi naperőmű átadás, napelem kollektorok

Aradszki András, Csiba Péter és Páva Zsolt – célba értek (Fotó : Máté Krisztián)

 

Ugyan a naperőmű már március 14-én kereskedelmi üzembe állt, az ünnepélyes felavatását múlt hét csütörtökön tartották. Az eseményen ott volt Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára is. A politikus köszöntőjében arról beszélt, hogy a magyar kormány elsődleges nemzeti és energiastratégiai célja az ellátásbiztonság javítása, amely cél elérését mindazok az alternatív megoldások segítik, amelyek költséghatékonyan és a legnagyobb ellátásbiztonsági hozadékkal járulnak hozzá az ország egyoldalú energiafüggőségének csökkentéséhez. – A pécsi fotovoltaikus beruházás is ebbe a sorba illeszkedik, a mostani üzemnyitással tettünk egy lépést előre – fogalmazott. Azt is elmondta, hogy Magyarország 2020-ig csaknem 15 százalékkal kívánja növelni a megújuló energián alapuló kapacitásait.

Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója már azt emelte ki, hogy a pécsi erőmű jól jellemzi azt az új stratégiát, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyez a megújuló energiaforrásokra. – Vízi, szél- és most már naperőművet is találunk a portfóliónkban, vagyis kijelenthető, hogy a hazai energiamix folyamatosan zöldül – hívta fel a figyelmet. A cégvezető arra is kitért, hogy a telepen termelt villamos energiából bőven jut majd a pécsi közintézményekbe is.

Az ünnepségen felszólalt Páva Zsolt, Pécs polgármestere is, aki nagy eredménynek nevezte a fejlesztést a város életében. – Ezt talán kellően szemlélteti, hogy az erőmű egy éven keresztül képes lenne fedezni Pécs buszközlekedésének energiaigényét, amennyiben azok villamos energiával működnének – hangsúlyozta. A város vezetője szerint utólag mindenki számára kiderülhetett, hogy jó döntés volt, amikor Pécs beugróként befogadta a projektet. (x)

Kapcsolódó Cikkek

 • Mérföldkövek az MVM külpiaci szereplésében

  Mérföldkövek az MVM külpiaci szereplésében

  Külképviseleti irodák nyitásával kívánja szereplését hatékonyabbá tenni a külpiacokon az MVM Zrt.. Moszkvában és Brüsszelben már megtörtént a nyitás, a következő állomás Pozsony.

 • Arculatot vált az MVM Csoport

  Arculatot vált az MVM Csoport

  Közel tíz év után vált arculatot a legnagyobb nemzeti tulajdonú energiaipari cég, az MVM Zrt. Dr. Bentzik Réka, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója a Lokálnak elmondta, a régi logó lecserélése azért vált szükségessé, mert a társaságcsoport mind üzleti stratégiájában, mind a vállalati kultúrában új irányt tűzött ki maga el.

 • Jó szelet fogott Berecz Zsombor az MVM-mel

  Jó szelet fogott Berecz Zsombor az MVM-mel

  Pontért utazik a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékokra Berecz Zsombor. A magyar vitorlázó a Lokálnak adott interjújában arról is beszélt, hogy az augusztusi versenyen apróságokon múlik majd a végeredmény.

 • Ugrásra készül az MVM Csoport

  Ugrásra készül az MVM Csoport

  Az évtized végéig megduplázná és 200 milliárd forintra emelné az éves üzleti eredményét az MVM-Csoport – többek között erről is beszélt a Lokálnak adott interjújában Kóbor György.