2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Extra

Pokorny Lia: Kicsináltam magam az irányításmániámmal

Legújabb darabja próbafolyamatai során súlyos kérdésekkel kellett szembesülnie Pokorny Liának: hol a helye egy 45 éves nőknek a világban? Lehet egyszerre férfi és nő valaki? A színésznő mára megtalálta az egyensúlyt az életében, ám korábban komoly harcokat kellett vívnia önmagával, amitől szinte a végletekig kimerült.

Hatalmas sikerrel mutatták be Lia legújabb darabját, a Pillanatfelvétel című drámát. A színésznő egy fotóst alakít, aki súlyosan megsérült a Közel-Keleten egy robbanás során. A feszült darab a színésznőben is kérdések lavináját indította el a saját életével kapcsolatban.


− Nagyon sokat gondolkodtam azon, mit jelent nőnek lenni. Képviseljem az identitásomat vagy maradjak csendben és szüljek gyereket? Harcoljak vagy tegyem boldoggá a páromat és szeretteimet? Nagyon értékesnek tartom ezt a darabot, hisz nem válaszokat ad, hanem kérdéseket tesz fel a férfi-női kapcsolatokról és a felelősségről. Én is sokat gondolkodtam azon, hogyan tudnék felelősséget vállalni, mert hajlamosak vagyunk sokat beszélni, de keveset cselekedni − mesélte.

Pokorny Lia forrás: facebook/pillanatfelvétel

Pokorny Lia forrás: facebook/pillanatfelvétel

Lia évekkel ezelőtt vette észre, hogy rengeteg terhet pakolt magára: egyszerre akart sikeres színésznő és tökéletes édesanya lenni. A hét minden napján helyt kellett állnia, ami − sok más nőtársához hasonlóan − frusztrálttá tette.


− Sokszor mondtam magamnak: bármit meg lehet csinálni férfi nélkül is! Közben csak azt felejtettem el, hogy jó-e az nekem? Teljesen más egy nő ereje, mint egy férfié. Ezt akkor ismertem fel, amikor iszonyúan kimerültem. Éveken keresztül erővel irányítottam az életem. Ha nem úgy állt otthon a váza vagy a terítő, ahogy elképzeltem, az egész családom azt várta, hogy áldásomat adjam. Kicsináltam magam azzal, hogy mindent irányítani akartam, pedig én voltam az akadálya annak, hogy bárki segíteni tudjon. Rettenetesen féltem, hogy elveszítem az irányítást. Felcsiszoltam a parkettát és falat bontottam, miközben nem volt béke bennem. Most már tudom, hogy nem akarok már „férfibb” lenni egy férfinál.  És ha nem úgy áll az a váza, akkor mi van? − tettem fel magamnak milliószor a kérdést − mesélte, majd hozzáfűzte: Ezzel a viselkedéssel nemcsak a családomat és a barátaimat tudtam kiborítani, hanem a férfiakat is. Vagy elijesztettem a pasikat vagy rengeteg konfliktust generáltam − vallott az időszakról a színésznő.

Keret: „Nem bánom a szarkalábakat”

Bár sosem öltözik kihívóan, rendre megnézik a fiatal férfiak is az utcán. Ettől függetlenül nem harcol körmeszakadtáig az idő ellen.

− 45 évesen szeretek csinos lenni, de soha nem vagyok civilben kihívó, nyakig sminkben. Vannak szarkalábaim, fölösleges lenne úgy tenni, mintha nem lennének. Nem félek az időtől, mivel nem kevesebb azoknak a férfiaknak száma, akik érdeklődnek irántam vagy odakapják a fejüket. Csak egy kor fölött már másra fókuszálnak. Nem is érdekelnének azok a férfiak, akik húszévesen érdekeltek, viszont legnagyobb örömömre még a huszonéves fiúk is észrevesznek mint nőt.

Kapcsolódó Cikkek