EUR: 344,05 Ft
CHF: 318,81 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Rapvideóval toboroz a kínai hadsereg!

Hiphop zenével dobta fel Hadüzenet című toborzóvideóját a kínai hadsereg, szövege a róla szóló hivatalos ismertetés szerint “férfias”, ám a legvonzóbbnak a benne felvonultatott haditechnikát szánták alkotói.

A Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek ez az első rap-stílusban gyártott videoklipje. A korábbiakat sok bírálat érte, mert szövegük a műfajtól idegen módon túlságosan “óvatoskodó” volt, “mellőzte az agresszivitást”. Zenéjüket túlságosan lágynak vagy avíttnak, forradalmi stílusúnak tartották.


A “megújulás” jegyében készült legfrissebb reklámfilm szövege nem nélkülözi sem a harckészültség hangsúlyozását, sem a küzdelem vágyát – írták róla a China Daily Című angol nyelvű napilapban.

A 3 perces videóban szó van a kommunista párt követésétől kezdve a megsemmisítő harcra buzdításon át egészen addig, hogy a katonák már csak a parancsra várnak, hogy ölhessenek. Egy helyütt megállapítják: “a háború bármikor kitörhet”. “Készen állsz?” – kérdezik. Helyenként a kórus azt kiáltja, “fel, fel fel!”, másutt meg azt, hogy “előre, előre!”.


A klip célja mindenekelőtt rávenni a fiatalokat arra, hogy csatlakozzanak a világ amúgy legnagyobb létszámú, 2,3 milliós hadseregéhez.

“Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy egy olyan országban miért van szükség toborzóvideókra, ahol hadkötelezettség van” – jegyezte meg az MTI-nek egy Pekingben dolgozó európai uniós katonai szakértő. Mint mondta, ezt részben indokolhatja, hogy Kínában elvben kötelező a sorkatonai szolgálat, de a nagy számú népesség miatt nem tudnak mindenkit bevonultatni, így a fegyveres erők az önkéntesek közül is csak a legjobbakat válogatják ki.

A kötelező szolgálat 2 év, aminek ideje alatt a fiatalemberek vagy nők nem kapnak térítést, de családjuk bizonyos mértékű támogatásban részesül. Közkeletű vélemény szerint manapság nem is olyan könnyű katonának jelentkezni. A kiválasztás szempontjai az elmúlt években megváltoztak, minimum követelmény lett az érettségi vizsga, de a hadsereg mind inkább az egyetemi hallgatók közül igyekszik meríteni.

A szakértő szerint a filmeknek másfajta üzenetük is van. Olyan haditechnikát vonultatnak fel bennük, amelyek a legkorszerűbbek, és amelyek nem csak a hazai közönség magabiztosságát táplálja, de a külvilág számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy Kína öles léptekkel modernizálja fegyveres erejét, képes megvédeni magát és arra törekszik, hogy egy esetleges konfliktus esetén győzni tudjon.

Erről árulkodik a China Daily című napilapban megszólaltatott szakértő véleménye is, aki külön is hangsúlyozta, hogy a képsorokon megjelenő fegyverzet a legjobbak egyfajta válogatásai. Köztük van az ország jelenleg még egyetlen repülőgép-hordozója, a J-11-es hazai gyártású vadászrepülőgép, a Type-99A elnevezésű harckocsija és a DF-11-es harcászati ballisztikus rakétája is. Emellett műholdak és egy űrhajó is feltűnik.

A Csiao nevű katonai szakértő szerint Peking azt szeretné demonstrálni, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg már nem a régi fekete-fehér tévéfilmeken látott hajdani, háborús elődje, hanem egy modern haderő, “mint az Egyesült Államoké”.

Kapcsolódó Cikkek