EUR: 344,54 Ft
CHF: 319,85 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Rekordmértékben nőtt a légköri szén-dioxid-koncentráció

Tavaly április óta rekordmértékben növekedett a légköri szén-dioxid-koncentráció, amiben jelentős szerepe van a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenségnek – közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

A hawaii Mauna Loa obszervatórium műszereinek mérései szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációjának világátlaga idén áprilisban 4,16 ppm-mel volt magasabb az egy évvel korábban mért értéknél. (A ppm arányszám az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja.) Az eddigi legmagasabb növekedési érték, amelyet a feljegyzések 56 évvel ezelőtti kezdete óta mértek, 3,7 ppm volt.


Az idén áprilisban mért 407,42 ppm-es érték ugyancsak rekordot jelentő 2,59 ppm-mel volt magasabb a márciusi mutatónál. A légköri szén-dioxid-koncentráció periodikusan változik, májusban tetőzik, majd őszig csökken.

A fosszilis tüzelőanyagok égetése miatt a légköri szén-dioxid-szint évente 2,5-3 ppm-mel növekszik, ami azt jelenti, hogy minden évben magasabbra szökik a koncentráció. A mostani azonban “a valaha mért legnagyobb mértékű” növekedés – mondta Jim Butler, a NOAA vezető munkatársa, hozzátéve, hogy, bár a mutatók ijesztőek, nem szabad elfelejteni, hogy az El Nino befolyásolja őket.


A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség kettő-hét évente jelentkezik és sok helyen szárazságot, valamint tüzeket okoz, amelyek következtében több szén-dioxid kerül a levegőbe, továbbá csökken a növények szén-dioxid elnyelő képessége.

Butler szerint a kutatóknak a következő hónapokban vagy akár egy egész éven át azt kell majd figyelniük, hogy a mostani növekedés mekkora mértékben írható az El Nino számlájára és mekkora lesz az enyhülés a lehűlést hozó La Nina beköszöntével.

A szakemberek szerint azért van szükség az adatok alapos elemzésére, mert a szén-dioxid-koncentráció nem csupán növekszik, hanem mindezt rekordsebességgel teszi az elmúlt négy évben, az El Nino közrejátszása nélkül is.

Kapcsolódó Cikkek