EUR: 366,08 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Sport

Roli az élet bajnoka!

Mozgássérült, sportot szerető újságíróként feladatomnak tekintem, hogy egyedi élettörténeteket mutassak be. Éppen ezért Valczer Hajni fotóriporter kolléganőmmel – aki egy hatéves kislány anyukája – egy olyan sorozatot találtunk ki, amelyben utánpótláskorú, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség versenyrendszerében sportoló, értelmi sérült gyerekeket és családjaikat mutatunk be. A riportsorozat során készült fotókból pedig kiállítást szeretnénk szervezni.

nagy roland2-Valczer HajniA tízéves Nagy Roland Down-szindrómás, túl van már egy szívműtéten és legyőzött egy nagyon súlyos betegséget. De nemcsak az élet, a sport nagy bajnoka is. Atletizál, teniszezik és úszik. Mindhármat óriási lelkesedéssel, senki sem sürgeti, ráér még eldönteni, melyik az igazi.

Rolit, vagy ahogy a többiek hívják, Rollert a teniszedzésre kísértük el. Végig lelkes és együttműködő volt, mosolygott és beszélt. Imádta a fotózást is! Olyannyira, hogy megkérdezte, elkísérjük-e az uszodába is.


– Hát persze!

Nem kellett sokat sétálnunk, hiszen a Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, EGYMI, Kollégium és Gyermekotthonnak van saját uszodája.


Roli nagy koncentráció mellett vetette bele magát a medence habjaiba. Szereti a vizet, ez talán nem is véletlen, hiszen apukája hosszú éveken át vízilabdázott az OB I-ben.

– Intézményünkben nagy hangsúlyt kap a sport. Tizenkét sportágban versenyeznek tanulóink a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség különböző megmérettetésein – mondta a Csalogány iskola (ide jár Roland) gyógypedagógusa, Tóth Tiborné Balla Judit, a kisfiú egyik edzője.

Roland ennyi edzés után, szabadidejében is szívesen mozog. Van egy hatéves egészséges öccse, Olivér. Otthon az egyik nagy közös kedvencük a trambulin.

nagy roland3-Valczer Hajni– Teljesen egészséges babát vártunk. Harminc év alatti fiatal, egészséges nő voltam – mesélte Roland édesanyja, Krisztina. – Előbb kiderült, hogy Down-szindrómás, majd az is, hogy súlyos szívelégtelensége van. Aztán, amikor már úgy éreztük, nem jöhet rosszabb, óvodás korában kiderült, hogy leukémiás. Két évet voltam vele kórházban, ez az időszak nagyon kemény volt az egész családunk számára – foglalta össze az elmúlt éveket az édesanya.

– Szerencsére már évek óta tünetmentes.  A két gyermekünk pedig nagyon sokat tanul egymástól, a közös játék pedig szinte bármikor jöhet. Nincs ennél nagyobb boldogság egy szülőnek!

Bajnokot neveltek

A nagyon jól felszerelt Csalogány iskolában a tanítás felmenő rendszerben, alsó-felső szakaszban történik. A tanulók az általános iskolai tanulmányok befejeztével a készségfejlesztő speciális szakiskolára felkészítő 9-10. évfolyamra járnak, ennek elvégzése után szakiskolában folytathatják tanulmányaikat. A legfontosabb feladatok közé tartozik az alkalmazkodóképesség, a viselkedési formák és normák tudatosítása, szociális képességek elsajátítása, önálló életre nevelés. A minimum öt, de maximum tizenkét fős csoportok szándékosan heterogén összetételűek.

A családdal ellátogatunk Szipál Péter műtermébe, ahol Hajni néhány lufi segítségével remek fotókat készített, mindez pedig egy nagy kaland volt a Nagy családnak

A családdal ellátogatunk Szipál Péter műtermébe, ahol Hajni néhány lufi segítségével remek fotókat készített, mindez pedig egy nagy kaland volt a Nagy családnak

Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a sportra. A növendékeinek teniszezni heti kétszer van lehetőségük, versenyek előtt, ezeket az edzéseket és foglalkozásokat tizenöt-tizenhat gyerek látogatja rendszeresen. Itt tanult és sportolt éveken keresztül, a 2015-ös Speciális Olimpia Nyári Világjátékain egyéniben ezüst- míg vegyespárosban aranyérmet szerző teniszező Begovics Éva is. A diákok a Csalogány DSE színeiben állnak rajthoz a különböző megmérettetéseken.

Több, mint munka

Roli edzője, Tóth Tiborné Balla Judit óvodapedagógusként kezdte pályáját. 2003-ban munkanélküli lett, majd nyolchónapnyi kényszerpihenő után a Csalogány Iskolában talált állást. Először gyermekfelügyelőként, később szakoktatóként tevékenykedett, majd elvégezte a Gyógypedagógiai Főiskolát, és jelenleg gyógypedagógusként dolgozik az intézményben.

– Nagyon szeretem a munkám, ami számomra mára már több annál. Ez a hivatásom. A sport mindig is közel állt hozzám. Nagyon boldog vagyok, hogy ezekkel a gyerekkel foglalkozhatok, és megismertethetem őket a különböző sportágakkal, lelkes kollégáimmal együttműködve, hiszen ez egyedül nem megy – tette hozzá Judit.

Fotó: Valczer Hajni

Kapcsolódó Cikkek