EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Külföld

Soha nem volt még ilyen népszerű az Osztrák Szabadságpárt

Bármilyen végeredménnyel is zárul az osztrák elnökválasztás, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) ilyen sok támogatója még nem volt – mondta az M1 aktuális csatornának vasárnap a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, hogy a másik jelölt sem a hagyományos, rendszerhű pártokból érkezett, valójában két radikális jelölt versenyzik. Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelöltjébe “beleszeretett” a politikai elit – mondta, és megjegyezte, hogy kevés szavazaton múlhat a választás végeredménye.


Az elemző szerint Ausztriában megbukott a második világháború után kialakult hagyományos nagykoalíciós együttműködésre épülő politikai rendszer. Mindegy ki győz, a mostani államfőválasztás megrengeti az osztrák politikai rendszert, előre láthatóan parlamenti választások is lesznek a közeljövőben, hogy Christian Kern új osztrák kancellárnak demokratikus felhatalmazása legyen a hatalom gyakorláshoz – mondta.

Megjegyezte: Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) győzelme esetén egészen biztosan keresné a lehetőséget a politikai klíma megváltoztatására. Hozzáfűzte: a szabadságpárt utóbbi években előretört, amelynek oka többek szerint a migrációs válság Ausztriában.

Kapcsolódó Cikkek