EUR: 345,87 Ft
CHF: 320,83 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Soros György Clintont is zsebre tette

Igaz, nem először, de kissé váratlanul május közepén ismét nekiesett Bill Clinton Magyarországnak. Az amerikai exelnök azt találta mondani, hogy a magyar kormány putyini útra tért, ráadásul a külföldieket sem engedi be a határain belülre. Hogy miért is fáj mindez a demokrata politikusnak, abban Soros György mágnásnak is vastagon benne lehet a keze.

Soros György, Bill Clinton (Fotó: MTI)

Soros György (j) és amerikai hangja, Bill Clinton

Eddig hétmillió dollárral (durván kétmilliárd forint) támogatta Soros György a demokrata elnökaspiráns, Hillary Clinton kampányát – közölte a napokban az AP hírügynökség az amerikai Szövetségi Választási Bizottság adataira hivatkozva. Mivel a magyar származású multimilliárdos már korábban sem zárkózott el a liberális nézeteket valló politikai oldal dotálásától – korábban kétmillió dollárról állított ki csekket Hillary Clinton csapatának –, így Soros György elmondhatja magáról, hogy a Clinton-família legnagyobb finanszírozójává vált. Nem akárkiket utasított maga mögé: mások mellett a befolyásos chicagói Pritzker család vagy Haim Saban Los Angeles-i nagyvállalkozó is a hátát nézi.


Mindezek után következett az ominózus május 13-a, amikor Bill Clinton egykori USA-elnök a College of New Jersey-ben kampányolt neje mellett. Az idős politikus sok mindenről beszélt, majd hirtelen a következő mondatok hagyták el a száját: „Lengyelország és Magyarország – két ország, amelyik nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül – most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket!” Az orosz medvével való riogatás a kétpólusú világban felcserepedő Billnek még talán jól is állna, azonban a második megjegyzése, amellyel feltehetően a bevándorlási dömpinget határozottan elutasító magyar politikára utalt, már egyértelműen idegenül csengett tőle. Egyes vélemények szerint ez a fél mondat éppen hatmillió dollárjába került Soros Györgynek. A nyíltan migránspárti mágnásnak ugyanis minden pénzt megér, hogy az Európába tartó menekülthullámnak semmi, így Orbán Viktor és kormánya se szabjon gátat.

A magyar miniszterelnök reagált is Bill Clinton szavaira, szokásos pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott: a száj Clintoné, a hang Sorosé. A kormányfő szerint az egyesült államokbeli Demokrata Párt vezetői mögött Soros György mesterkedik, aki meghirdette, hogy minden évben legalább egymillió muszlimot kell Európába engedni. – Magyarország akadályát jelenti a Soros-féle tervnek – húzta alá.


Persze azért itthon is akadt, aki védelmébe vette a nyilván védelemre szoruló pénzembert. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció közleményben jelezte: Soros Györgynek sokat köszönhet Magyarország, ezért amit Orbán Viktor és a Fidesz művel, az hálátlanság. A Fidesz erre úgy reagált, hogy Gyurcsány Ferenc mindig az elsők között siet, hogy a bevándorláspárti erők – Soros György és Brüsszel – oldalára álljon, és velük együtt támadja a bevándorlásellenes magyar kormányt és annak miniszterelnökét.

Kapcsolódó Cikkek