EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Egyéb IV.kerület

Szabadesés a bakancslistán

Az ejtőernyőzés előkelő helyet foglal el az emberek bakancslistáján: vannak, akik kíváncsiságból, mások valami jelentős esemény megpecsételéseként vagy éppen szenvedélyből ugranak.

Kiss György, a Vörös Meteor Ejtőernyős Egyesület   elnöke lapunknak többek között arról mesélt, hogy sokan akkor szánják rá magukat a szabadesésre, amikor az életük fordulóhoz ér.


– El lehet-e mondani, hogy milyen érzés az ugrás? –kérdezett vissza Kiss György, amikor arról faggattuk, hogy vajon meg tudja-e fogalmazni. – A banán ízét sem tudom elmagyarázni annak, aki még sohasem kóstolta, de aki már evett banánt, annak semmit sem kell mondanom. Nálam 16 éves koromban kezdődött a „szerelem” és azóta is tart. Egy ideig számolja az ember az ugrásokat, de ezer után már nem tartom számon. Az elején persze hatalmas eufória és adrenalinbomba, de nem erről szól az egész.

DCIM100GOPRO

Összekapaszkodva

célraszállás (1)

Célba ugrásban előkelő helyen állunk a nemzetközi mezőnyben

Az első ugrás  motivációja gyakran az élménykeresés vagy valaminek a jelképes kezdete, illetve lezárása, de az extrém kérések sem ritkák. Történt már leánykérés tandemugrás közben és olyan őrült Guinness-rekordkísérlet, mint például az ugrás közbeni hajvágás.


– Volt, aki egy súlyos betegségből gyógyult ki, és utána vállalkozott az ugrásra, másnál az útkeresés része. Még a felkészítés előtt tisztázzuk, hogy ki mit szeretne: csupán egyszeri alkalommal ugrani – az is fontos, hogy egyedül vagy tandemben – vagy pedig szeretné elkezdeni sportszerűen?

A Vörös Meteor Egyesület nem vállalkozási tevékenységet folytat, de számos lehetőséget nyújt az érdeklődőknek. Egyre több nő is ugrik és állítólag nagyon jól csinálják.

– A kaposvári bázisunkon négyezer méteres magasságból lehet ugrani, akár tandemben is – magyarázta Kiss György. – Az egyesületi tagok között sokan szép sporteredményeket érnek el, célba ugrásban például előkelő helyen állunk a nemzetközi mezőnyben. Az ejtőernyősök egyébként nagyon összetartó közösség. Van olyan 70 esztendős „régi motorosunk”, aki minden évben ugrik még egyet-kettőt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.