2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Belföld

Széll Tamás: Szabinával a konyhában is kiegészítjük egymást

Széll Tamás Európa egyik legismertebb séfje lett, miután megnyerte a legrangosabb szakácsverseny, a Bocuse d’Or budapesti kontinensdöntőjét. A Lokálnak arról is mesélt, hogy párjával, Szulló Szabina séffel a konyhában is tökéletesen kiegészítik egymást.

– Mennyire megterhelő a felkészülés egy ilyen versenyre?


– Fizikailag és mentálisan is nagyon nehéz a felkészülés, négy és fél hónapon át heti hat alkalommal „edzettünk”, azaz készültünk, próbáltunk a versenyre. Pontosan begyakoroltunk minden mozdulatot, hogy a szoros időkorlát mellet is a maximumot nyújthassuk. Verseny közben néha még arra is sajnáltam az időt, hogy igyak egy kortyot, pedig erre is kell figyelni. Reggelente egy nagy tál müzlivel indítottuk a napot, így csináltuk a versenyen is, ez tartott karban az 5 óra 35 perces versenyidő alatt – és persze az adrenalin.

Budapest, 2016. március 10. Széll Tamás, az Onyx étterem séfje, a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjének magyar résztvevője Budapesten 2016. március 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Széll Tamás
MTI Fotó: Mohai Balázs

– Milyen eredménnyel lenne elégedett a januári lyoni világversenyen?


– A kontinentális selejtezők közül az európai a legerősebb, a húsz versenyzőből csak tizenegyen jutnak tovább. De nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy olyan komoly versenyző országok is ott lesznek Lyonban, mint Japán vagy az Egyesült Államok, ahol nagyságrendekkel több erőforrás áll rendelkezésre a felkészülés során. Jók az esélyeink, de nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni. A legjobbat akarom nyújtani.

1455878403_840_2900szelltamas

Széll Tamás nyertes húsétele. Fotó: Bakcsy Árpád

– Miért döntött úgy, hogy séf lesz?

– Gyerekkoromban anyám kifejezetten kreatívan főzött, bátran nyúlt szokatlan alapanyagokhoz is. A középiskolában már egyértelmű volt, hogy ez érdekel, elkezdtem képezni magam. Vonzó életpálya volt, hogy láttam néhány fiatal séfet, nem egy közülük már saját konyhát vezetett.

– Válogatós gyerek volt?

– Nemcsak válogatós, rossz evő is voltam. Volt, hogy csak kakaót voltam hajlandó inni, enni pedig egyáltalán semmit. Persze ez később megváltozott, hisz a családunkban mindig fontos volt az étkezés, ez is biztosan hozzájárult ahhoz, hogy hamar kinőttem ebből. Ma már nemcsak főzni imádok, hanem enni is.

– Mi érdekli a gasztronómián kívül?

– A horgászat az, ami igazán kikapcsol. Most is várom már, hogy elmehessek végre. Utazni is szeretünk, ez már azért a szakmához is kapcsolódik. Mindig olyan úticélokat választunk, ami gasztronómiailag is érdekes. Nem tudom még, hogy idén hová megyünk, de valami jó evős hely lesz, az biztos!

– Párja is elismert séf. Vannak viták a konyhában?

– Szabinával inkább inspiráljuk, kiegészítjük egymást. Minden héten főzünk, éppen az, akinek nagyobb kedve van. Bevallom, én most a versenyfelkészülés időszakában kicsit hanyagoltam az otthoni konyhánkat.

Budapest, 2011. március 16. Szulló Szabina executive chef (konyhafőnök) és élettársa, Széll Tamás sous chef (konyhafőnök-helyettes) az Onyx étteremben. Újabb budapesti étterem, a Vörösmarty téren található Onyx kapott Michelin-csillagot. MTI Fotó: Beliczay László

Szerelmes séfpáros: Széll Tamás és párja, Szulló Szabina
MTI Fotó: Beliczay László

Keretes:

Rakott krumpli à la Széll Tamás

A sztárséf nemcsak extra finomságokat, hagyományos ételeket is szívesen készít. Íme Tamás tanácsai a tökéletes rakott krumplihoz:

„Hagyományosan, a régi eljárás szerint, 100–110 fokon 2-3 órát sütöm az egymásra halmozott hozzávalókat, és tejföl helyett tejszínt használok. Ettől sokkal selymesebb, lágyabb lesz az íze. A tavalyi Gourmet fesztiválon készítettem egy nagyon népszerű változatot, ott héjában sült céklát és tokaji szilvás vaníliaecetet is használtam.”

Budapest, 2016. május 11. A győztes Széll Tamás magyar séf ünnepel a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2016. május 11-én. Az európai döntőn húsz ország legjobb séfjei közül választják ki azt a 11-et, akik indulhatnak a 2017-es lyoni világdöntőn. MTI Fotó: Kovács Tamás

Budapest, 2016. május 11.
A győztes Széll Tamás magyar séf ünnepel a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjén a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Az európai döntőn húsz ország legjobb séfjei közül választják ki azt a 11-et, akik indulhatnak a 2017-es lyoni világdöntőn.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Címkék

Kapcsolódó Cikkek