2020. augusztus 12., szerda
Klára

Program

Szentendrét választotta a világhíres művész

Kortárs képzőművészeti szenzáció látható május közepétől egészen október 16-ig Szentendrén. A japán származású Chiharu Shiota Emlékeső című, különleges látványvilágú installációja kérdések tömkelegét vetette már fel emberek ezreiben világszerte és most a Szentendrei Képtár és a Kmetty Múzeumnak köszönhetően honfitársaink is elveszhetnek az emlékek vörös erdejében. 

Kulcskeresőben


04

A 20 éve Berlinben élő japán származású művész különleges és meghökkentő installációival és performanszaival szerzet hírnevet. Munkáit világszerte elismerték már, legutóbb Velencében, a Kulcs a kézben című munkájával nyűgözte le a közönségét. Alkotásaira jellemző, hogy szeret fonállal dolgozni a művésznő, továbbá egymással összekötözött tárgyakkal, úgymint régi ágyak, ajtók vagy ablakok. Az Emlékesőben a kulcsok kaptak hangsúlyos szerepet, melyek összegyűjtésében  a helyi lakosok segítségét is kérték a szervezők.

– A nagyszabású akció lényege az volt, hogy 15.000 darab kulcs összegyűljön, de végül  21.353 kulcsot sikerült összegyűjteni. A legtöbb kulcsot összegyűjtő iskola diákjai félmillió forintos díjat vehettek át, de jutalmat kaptak a legkisebb és legnagyobb kulcsot beküldők is. Az, hogy több ezren megmozdultak egy művészi cél érdekében, és ezáltal egy fontos és különleges ügyet támogattak, óriási siker a Ferenczy Múzeumi Centrum számára – mesélte Gulyás Gábor, a centrum igazgatója.


A vörös és az űr

Pár rajz és egy videó után (ezek a Szentendrei Képtárban láthatóak) csupán néhány lépést kell megtennünk, hogy a Kmetty Múzeumban megtekinthessük a fő attrakciót. Elsőre olyan érzésünk lehet a látottaktól, mintha egy speciális pók vörös fonállal szőtte vonalba be a terem három fő helyiségét. Ha viszont egy picit elidőzünk a fonáltenger és az azokra erősített kulcsok között, akkor számos, akár az életünkkel kapcsolatban is fontos kérdésesek is megfogalmazódhatnak bennünk. Chiharu elmondása szerint egyfajta terápiaként szolgált neki ez a performansz.

Chiharu Shiota_Emlékeső kép

– Egy számomra nagyon fontos ember elvesztése igen komoly hatással volt rám az alkotói folyamatban. A piros fonál, illetve maga a szín is nagyon fontos jelentőséggel bír a kultúrámban, ugyanis az egész keleti kultúrkörben az összetartozást illetve az emberek közötti kapcsolatot jelenti. A munkáimat alapvetően két domináns szín határozza meg, a fekete és a vörös. A fekete a világűrt, a piros az “emberi belső űrt” jelenti. A kulcsok még ennél is speciálisabb funkcióval bírnak az installációmban. A nyitás és a zárás mozdulatai valamint a titok képzetének a szimbóluma számomra-  mesélte Chiharu, aki hozzáfűzte: Mint mindannyian tudjuk, a kulcsokhoz általában valamilyen történet is tartozik és remélem, hogy az installáció számos kérdést vet majd fel a látogatókban.

Kapcsolódó Cikkek