EUR: 344,72 Ft
CHF: 320,12 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Külföld

Terrortámadás Törökországban, több halott

Autóba rejtett pokolgép robbant vasárnap a délkelet-törökországi Gaziantep város rendőr-főkapitánysága előtt, két rendőr meghalt – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Az incidensben 22-en megsebesültek, közülük tizennyolcan rendőrök. A szomszédos épületek ablakai betörtek. A hatóságok a környékre vezető összes utat lezártak.

A merényletet a Dogan török hírügynökség beszámolója szerint két gépjárművel összesen hárman hajtották végre. Az első gépkocsiban ketten utaztak, ők a főkapitánysághoz közelítve automata fegyvereikkel lövöldözni kezdtek, majd amikor a rendőrség választüzet nyitott, megérkezett a pokolgépet szállító második autó, amely az épület előtt 10 méterrel felrobbant vezetőjével együtt.


A Dogan arról értesült, hogy a rendőrség keresi az első, fehér színű gépkocsit, amellyel két elkövető elmenekült.

Az Ihlas hírügynökség azt írta, hogy a robbantást az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet egyik tagja, Ismail Günes követte el, és öngyilkos merénylet történt. A merénylő apját kihallgatják és DNS-vizsgálatnak vetik alá, anyja a közelmúltban elhunyt.


Az okozott kár láttán szakértők úgy vélik, az öngyilkos merénylő mintegy 300 kilogramm robbanóanyagot használt.

Áprilisban többször volt hasonló támadás az ország délkeleti részében, főként a rendfenntartó erők támaszpontjai és járműoszlopai ellen.

Az esettel egy időben ismét két, Szíriából kilőtt aknagránát csapódott be a délkelet-törökországi Kilis városban. Az egyik egy autóparkolót, a másik egy ház kertjét találta el. Négy ember megsebesült, köztük egy várandós nő.

A török kormány a támadássorozatért az IÁ-t teszi felelőssé, mivel a határ szemközti oldala, az észak-szíriai Azáz környéke a terroristák fennhatósága alatt áll. A török tüzérség ez alkalommal is azonnal válaszolt: két rakétakilövőt megsemmisített, és végzett a dzsihadisták kilenc fegyveresével.

A hasonló incidensek az elmúlt hetekben Kilisben mindennapossá váltak, a helyiek félnek, hatósági óvintézkedésekben bíznak, a közterek többnyire üresek. Január 18-a óta a robbanásokban 18 ember vesztette életét, köztük hét szíriai állampolgár.

Ezekkel az esetekkel egy időben elesett a török biztonsági erők három tagja, amikor a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői rakétavetővel támadást indítottak a délkelet-törökországi Mardin tartomány Nusaybin városában. További 14 katona megsebesült.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után tavaly júliusban újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen. Az összecsapások során a biztonsági erők több mint 350 tagja vesztette életét, és a PKK mintegy 5400 lázadóját “tették ártalmatlanná”. A három évtizede tartó konfliktusban már több mint 40 ezren haltak meg.

Kapcsolódó Cikkek