EUR: 344,79 Ft
CHF: 320,12 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb IV.kerület

Tigrispitont fogtak az újpesti állatmentők

állatmentő

Elég rossz állapotban volt a hüllő

Az újpesti állatmentők fogták be azt a tigrispitont, amelyet egy fővárosi bevásárlóközpont közelében talált meg két asszony. A híradásokkal ellentétben a kígyó nem Újpesten volt, de a mi állatmentő csapatunk fogta be és szállította az állatkertbe.

– Mivel a közelben nincsenek házak, valószínűleg egy autóból dobhatták ki – mondta a Tényeknek Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője, miközben megmutatta, hol találták a bejelentők az igencsak rossz állapotban lévő kígyót. Majdnem teljesen kihűlt, szinte alig mozgott, amikor a szakemberek megérkeztek. – Egy terráriumban tartott kígyónak napközben 27–32 fok a megfelelő hőmérséklet, de éjszaka sem jó, ha kevesebb van 25 foknál.


Az állatmentők inkubátorba tették a kihűlt pitont és az állatkertbe szállították, ahol azt is vizsgálták, nem fázott-e meg a hüllő, ez ugyanis végzetes lehet számára.

– Egy-két hét, mire kiderül, megfázott-e – magyarázta Fekete Gabriella, a Fővárosi Állat- és Növénykert gondozója. A kígyó folyamatos orvosi megfigyelés alatt van, azonosító chipet is kerestek benne, de nem találtak, bár láthatóan jó körülmények között tartották. A tigrispiton egyébként elég agresszív állat, viszont nem keresi az ember közelségét. Tartása engedélyköteles, ezt a példányt valószínűleg illegálisan tartotta valaki.


Kell a szomszéd engedélye is

A tigrispiton a veszélyes állatok kategóriájába tartozik, tartásáról törvény rendelkezik. A veszélyes állatok tartásához a helyi önkormányzat jegyzője adhat engedélyt. Az engedély feltétele a megfelelő tartási hely biztosítása, a kérelmező legalább középfokú szakirányú végzettsége és a szomszédok beleegyezése. A mérges kígyók tartásáról számos jogszabály rendelkezik, amelyek többek között megszabják, hogy csak cselekvőképes, szakmai végzettséggel rendelkező, büntetlen előéletű személy tarthat magánemberként olyan fajt, amelynek a mérge ellen van hatásos szérum. A speciális terráriumot olyan, jól zárható helyiségben kell tárolni, amelyből szökés esetén az állat nem tud elmenni. Ahol mérges kígyó van, ott kell lennie szérumnak is!

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.