EUR: 344,26 Ft
CHF: 319,12 Ft
2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Belföld

Tízezreket spórol, milliókat veszít a bank

Tízezer forintos kamerákkal is jó minőségű felvételeket készíthetne a bank egy rablásról, a videók mégis értelmezhetetlen képeket közvetítenek. Ugyanakkor egy rablásnál milliós összeget is elvihet magával az elkövető.

Használhatatlan képet rögzít a legtöbb bank biztonsági kamerarendszere − írtuk meg több cikkünkben az elmúlt hetekben. Kitértünk arra is (március 31.), hogy szakértőre van szükség az eredeti felvételek digitális feljavításához, ha a rendőrség a nyomozásba a lakosságot is be szeretné vonni és közzéteszi a videókat.


De miért nincs szakmai minimumkövetelmény? Miért nem éri meg a banknak, hogy ilyen módon is biztosítsa ügyfelei pénzét?Sokszor nem megfelelő a kommunikáció a kivitelező és a megrendelő között – fogalmazott a Lokálnak Kincs István, a többek között ilyen rendszerek telepítésére szakosodott Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. általános igazgatója. – Az a tapasztalat, hogy a megrendelő leginkább az árat nézi és sokszor íróasztal mellől, alaposabb műszaki ismeret nélkül hoz döntést. A felszerelések ára széles tartományban mozog, például kamerát lehet ötezer és százezer forint között beszerezni, attól függően, hogy mire kell. Megfelelő hozzáértéssel azonban ki lehet alakítani olyan rendszert, amely jól működik és ár−érték arányban is megfelelő.

bank

A bankautomatákban elhelyezett kamerák különösen rossz képet készítenek. Ez alapján az elkövető felismerhetetlen (forrás: police.hu)

 

Kincs István a cég honlapjához kapcsolódó saját szakmai blogján részletesen is kifejti, milyen típushibák fedezhetők fel a telepített rendszerekben. Szerinte a legnagyobb veszélyt az átgondolatlanság jelenti. A szakember a Lokálnak elmondta, a HD rendszer ma már alapkövetelménynek tekinthető, és saját cége egyre inkább az intelligens kamerarendszereket ajánlja ügyfeleinek.


Határozottabban fogalmaz Lakatos Tamás igazságügyi informatikai szakértő, aki szintén vállalja kamerarendszerek telepítését. – A munkám során a leggyakrabban 8−10 ezer forintos kamerákat használok, elsősorban magánházaknál és munkahelyeken – magyarázta lapunknak. – Ezek tökéletesen alkalmasak éles képek rögzítésére. Ötvenezer forintért pedig már olyan kamerákat lehet beszerezni, amelyekkel például egy anyajegy is közelről látszik az arcon.

Mint elmondta, leginkább mégsem az összeg vagy a technika magas minősége számít. – Tulajdonképpen egyetlen kamerával is készülhet megfelelő kép, ha azt okosan helyezik el – fejtette ki. – Például teljesen értelmetlen a fönt elhelyezett kamera, hiszen magasról és nehezen kivehető arcot mutat. Ellenben ha a bankban a két bejárati ajtó közötti szakaszon fejmagasságban rögzítünk egyet, máris tökéletesen képsort kaphatunk a bankrablóról. Az elkövetők rendszerint a maszkot is ezen a részen szokták felhúzni. Ám a tapasztalat szerint a bankfiókokban elhelyezett rendszereket nem ez az átgondoltság jellemzi. Ezeknél pedig még rosszabbak a bankautomatákban elrejtett kamerák.

A szakértő szerint tehát akár egyetlen tízezer forintos kamera is elég lenne, hogy felderíthető legyen egy támadás. (A rendőrség közleménye szerint az Oktogon téri Citibank-fiók rablója − akit végül egy jobb minőségű áruházi felvétel felhasználásával mégis sikerült kézre keríteni − például több millió forintot vitt magával február végén.) A banki felvételek mégis rossz, értelmezhetetlen képsorokat közvetítenek. Korábban öt nagy hazai bankot szólítottunk meg azzal a kérdéssel, hogy milyen minőségű rendszert használnak, de biztonsági okokra hivatkozva nem kívántak felvilágosítást adni.

Kapcsolódó Cikkek