2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Külföld

Több mint 11 ezer gyerekkatonát soroztak be a kolumbiában

Több mint 11 ezer gyerekkatonát toborzott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadószervezet 1975 és 2014 között.

A baloldali gerillák egészen pontosan 11 556 kiskorút állítottak szolgálatukba – közölte Jorge Fernando Perdomo kolumbiai államügyész helyi idő szerint hétfőn. A tájékoztatásból kiderül az is, hogy a gyerekkatonák többsége 15 és 18 év közötti fiú.


A FARC és a bogotái kormány Havannában tárgyaló képviselői a hétvégén megegyeztek, hogy a gerillák elengedik a 15 évnél fiatalabb gyerekeket táboraikból. Ennek mikéntjéről 14 napon belül részletes tervet dolgoznak ki.

A tárgyalódelegációk közleménye szerint ez csak az első lépés, hogy idővel minden kiskorú elhagyhassa a gerillatáborokat. Bogotá és emberi jogi szervezetek régóta azzal vádolják a FARC-ot, hogy gyakorlatilag golyófogónak használja gyerekkatonáit.

A lázadók februárban bejelentették, hogy nem soroznak be több kiskorút.

A FARC és a kolumbiai kormány 2012 novemberében kezdett béketárgyalásokat a kubai fővárosban Latin-Amerika leghosszabb ideje húzódó fegyveres konfliktusának lezárása céljából.

A marxista-leninista irányvonalat követő lázadók 1964 óta harcolnak a kolumbiai kormánnyal, a véres konfliktusban több mint 260 ezren vesztették életüket és 6,6 millióan váltak földönfutóvá.

Kapcsolódó Cikkek