EUR: 325,32 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 26., vasárnap
Evelin, Fülöp

Külföld

Több mint 2600 migránst mentettek ki a Földközi-tengerből

Huszonnégy óra leforgása alatt kétezer-hatszáznál több migránst mentettek ki a Földközi-tengerből a térségben tartózkodó hajók – közölte hétfő este az olasz parti őrség.

Az olasz haditengerészet és a parti őrség hajói – az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezet és egy ír hadihajó segítségével – mintegy kétezer migránst mentettek ki a tengerből Líbia partjainál. Ők 14 gumicsónakkal és egy nagyobb hajóval indultak útnak Európa partjai felé. Emellett olasz és máltai hajók 636 migránsra bukkantak két csónakban Málta partjainál.


Az olasz parti őrség tájékoztatójában nem tesz említést a megmentettek hovatartozásáról.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje óta 34 ezernél több migráns érte el az olasz partokat önállóan vagy az őket megmentő hajókkal. Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt. Segélyszervezetek szerint az Európába tartó migránsok számára a “legjárhatóbb” a Líbia és Olaszország közötti tengeri útvonal a balkáni folyosó lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodás életbe lépése óta.

Kapcsolódó Cikkek