EUR: 326,34 Ft
CHF: 289,14 Ft
2019. május 22., szerda
Júlia, Rita

Egyéb I.kerület

Újra lesz lovardánk a Csikós udvarban!

Letették a budai Várban újjáépülő lovarda alapkövét a Csikós udvarban. Az ősszel kezdődő munkálatokkal várhatóan egy-másfél évtizedig tartó, a budavári palota több helyszínét érintő nagy felújítási projekt indul. A tervek szerint a jövő év végén már birtokba vehetjük a lovardát és a Karakas pasa tornyát, és megújul a Stöckl lépcső is.

STOCKL_LEPCSO

Ilyen lesz a Stöckl lépcső

– A rendszerváltozás óta eltelt két és fél évtized műemléki felújításait ismerve, az előttünk álló tervekkel és feladatokkal tisztában léve és nemzeti erőforrásaink tudatában fél évszázad legnagyobb műemléki felújítása kezdődik meg itt ma Budapesten – mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. A Csikós udvarban megújul a Karakas pasa tornya is és az építkezéshez kapcsolódóan látogatóközpontot alakítanak ki a Savoyai teraszon, hogy a helyi lakosok és a turisták számára is láthatóak legyenek az építkezés fázisai.


– Az a cél, hogy lássák az emberek, mi történik itt – fogalmazott L. Simon. A Karakas pasa tornya jelenlegi leromlott állapotában az 1950-es rekonstrukció eredménye. Itt a toronyban a lovardához kapcsolódó egységeket hoznak létre. A földszintre egy lovas szuvenírboltot terveztek, az emeleten a spanyol lovasiskola hagyományainak emléket állító kiállítást rendeznek be, az alagsorban pedig az öltözők és szociális blokkok lesznek. A Karakas pasa tornya és a lovarda együtt a tervek szerint 2017 végére készül el, teljes akadálymentes megközelíthetőséggel.

CSIKOS_UDVAR_1

Jelenleg igen elhanyagolt állapotban van a Csikós udvar és a Karakas pasa tornya

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendbe tették a Rómait

  Rendbe tették a Rómait

  A Közösségi és Turisztikai Egyesület a Római-partért szervezésében második alkalommal tartottak nagytakarítást a Római-parton.

 • Családbarát Józsefvárost!

  Családbarát Józsefvárost!

  Gyermek- és családbarát városrészt szeretne létrehozni az önkormányzat Józsefvárosban. A kerületvezetés eddig is sokat tett a közbiztonság növelése, a környezet alakítása, az egészségügy és az oktatás-nevelés támogatása érdekében.

 • Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahely

  Száztíz új munkahelyet teremt a szerb tulajdonú, papírgyártással foglalkozó Drenik Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos gyártási kapacitásnövelő és termékportfólió-bővítő beruházása Szolnokon – jelentette be a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.